• La puntuació de l'índex Markit de l'activitat econòmica per a l'Eurozona va ser de 56,2
  • Alemanya va liderar la taula de puntuacions amb un resultat de 57,6 punts
  • El ritme d'expansió d'Espanya va obtenir els 57,1 punts, resultat màxim dels últims 8 mesos
cbcapexeurozona short

L'economia de la zona euro va continuar amb el seu bon desenvolupament recent durant el mes de febrer. Tant la indústria com el sector serveis van mantenir elevades les seves previsions de demanda, així com la intenció de contractació i desenvolupament dels preus al llarg del segon mes del present exercici.

Tot i que el ritme de creixement de l'activitat total de la zona euro es va alentir des de la seva màxima de gairebé 12 anys registrada al gener, fins a la seva mínima en 4 mesos al febrer, aquest es va mantenir sòlid. Així ho mostra l'índex de gestors de compres publicat per la consultora britànica IHS Markit, que va atorgar una puntuació al clima econòmic del bloc monetari de 56,2, cinc dècimes per sota del que marcava el consens i 1,8 punts per sota de la dada de gener. L'índex ha mostrat un creixement ininterromput durant els últims 56 mesos.

El desenvolupament de l'activitat manufacturera va tornar a ser més fort que l'activitat del sector serveis, amb els dos sectors experimentant els millors períodes d'expansió dels últims 7 anys. Per països, Alemanya va liderar la taula de puntuacions amb un resultat de 57,6 punts, la mínima dels últims 3 mesos. França va retrocedir fins als 57,4 punts, en una mínima dels últims 5 mesos, mentre que el ritme d'expansió de Espanya va ser de 57,1 punts, resultat màxim dels últims 8 mesos.

El nivell de noves comandes rebudes a l'Eurozona es va expandir al febrer, cosa que va empènyer el nombre de comandes pendents, complicant la capacitat de fer front a la demanda per part de les empreses. Això va incentivar el nivell de contractació. No obstant això, el ritme d'expansió de noves comandes va ser el menor dels últims sis mesos. L'ocupació es va accelerar especialment a França i Espanya.

La pressió inflacionista va continuar al febrer, amb tant els costos per a les empreses, com el preu final per als consumidors creixent durant el segon mes de l'any.

EL SECTOR SERVEIS ESPANYOL CREIX A NIVELLS NO OBSERVATS DES DE JULIOL

Els resultats particulars del sector serveis espanyol van ser també publicats durant el matí de dilluns, amb l'activitat comercial experimentant el creixement més fort dels darrers 7 mesos. Les empreses espanyoles continuen beneficiant-se de l'enfortiment de la demanda subjacent al febrer. L'índex de l'activitat comercial va augmentar 4 dècimes al febrer fins als 57,3 punts, amb un creixement ininterromput durant els últims 52 mesos.

Les noves comandes van augmentar fortament durant el febrer gràcies a l'enfortiment de les condicions del mercat, segons van declarar els enquestats, encara que a un menor nivell que al gener. El sector de Transports i Emmagatzematge va registrar l'augment més ràpid tant de l'activitat comercial com de les noves comandes.

L'augment de noves comandes va fer créixer l'acumulació de treballs endarrerits per tretzè mes consecutiu, encara que de manera feble. Això va fer augmentar la càrrega de treball de les empreses, que van mostrar una major obertura a la contractació de plantilla, amb l'ocupabilitat creixent de manera contínua durant els últims 41 mesos a Espanya.

L'avanç tant dels preus de compra com dels preus de venda es va accelerar al febrer, amb els costos de personal repuntant a nivells de 2008. En aquest sentit, el sector hostaler va ser el que va registrar un augment més ràpid dels preus de compra.

Els enquestats preveuen que el creixement de l'activitat comercial continuï els propers mesos, tot i que el grau d'optimisme va disminuir des de la seva màxima de 7 mesos registrada al gener.

Noticias relacionadas

contador