• El gestor estrella assegura que Europa "està cara", mentre que als Estats Units veu "perillós invertir en dòlars"
  • Cobas AM arriba als 1.700 milions d'euros sota gestió en només cinc mesos i es marca com a següent pas llançar plans de pensions
parames quienes somos
Archivo / Bolsamanía

Hi ha potencial a la borsa espanyola. Però, com a la resta d'Europa, es necessita ser molt selectiu. Aquestes són algunes de les conclusions de Francisco García Paramés durant la primera conferència d'inversors de Cobas Asset Management, el seu nou projecte que va començar a rodar al febrer, i amb el qual ja acumula un patrimoni de 1.700 milions d'euros sota gestió de gairebé 12.000 clients. El següent pas per consolidar aquest creixement serà el llançament de plans de pensions amb les seves estratègies al llarg del mes de juliol.

  • 20,20€
  • -0,98%
  • 14,78€
  • -1,50%
  • 9,21€
  • 1,66%
  • 4,17€
  • 0,41%

"Europa està cara", assegura Paramés. "Després de dos anys fora de la gestió no sabia amb què em trobaria i el que veiem és que ens costa trobar valor", assenyala el prestigiós inversor 'value' en un Palau Municipal de Congressos de Madrid gairebé ple. Fruit d'això, "tenim més inversions fora d'Europa del que és habitual", assenyala fent referència a la seva experiència en Bestinver, on durant 25 anys es va associar el seu nom a la gestora d'Acciona.

Malgrat això, el gestor veu potencial en diverses empreses europees. I entre elles, companyies espanyoles que copen les principals posicions del seu fons Cobas Iberia, vehicle construït amb la seva estratègia per a renda variable ibèrica. La major inversió del fons és Elecnor, empresa d'infraestructures, energies renovables i enginyeria que s'ha revalorat un 84% l'últim any.

El següent valor, per pes, a la cartera ibèrica per a la qual ha donat a conèixer els primers detalls aquest dimarts, és Técnicas Reunidas. L'empresa d'enginyeria del sector petrolier, que entra dins de l'estratègia de prendre exposició en matèries primeres, ja que "hi ha hagut experiments que poden portar-nos problemes, però cada vegada que hi ha hagut devaluacions les commodities han resistit bé", assenyala Paramés. "Els bancs centrals han intervingut, però afortunadament els diners no han arribat a l'economia real i no han generat bombolles", afegeix en la seva habitual crítica a la política monetària des del prisma de l'escola austríaca. En aquesta línia d'empreses relacionades a les commodities, també figuren Repsol i la petroliera portuguesa Galp Energia.

A la llista de majors inversions a Espanya hi ha també Ezentis i el grup editorial Vocento, que es va disparar en borsa quan es va conèixer la inversió de Cobas en prendre una posició significativa en l'editor d'ABC. "És una empresa que ha canviat molt. Més del 70% del negoci ve dels diaris regionals, que han suportat millor la crisi de la premsa. Tenen altes quotes de mercat amb possibilitat de monetitzar", sosté Iván Chvedine, analista de Cobas, que recorda que hi ha poc seguiment del mercat cap a aquesta empresa.

Entre els valors espanyols s'afegeix la 'teleco' Telefónica i Miquel i Costas, un nom propi habitual a la cartera dels fons espanyols 'value'. Completen les 10 principals posicions dels grups portuguesos SEMAPA i Ens SGPS. El que no hi ha entre les majors inversors són bancs, quan entraran? "Qualsevol dia d'aquests", ha fet broma Paramés, que va considerar la compra al setembre però la va descartar després del repunt en borsa de tram final de 2016 i principis de 2017. Tot i això, "vam parlar de bancs domèstics, els grans són negocis massa complicats". I igual que amb els bancs, "és difícil que invertim en una asseguradora no espanyola, no podem estar còmodes amb un grup global amb l'excepció de Berkshire Hathaway (empresa de Warren Buffett)". A més, afegeix, "són sectors que ho estan passant malament amb l'entorn de tipus baixos".

Sonae, un altre nom habitual en les carteres dels millors fons espanyols, té presència en la inversió de Paramés. "La situació competitiva, molt fort durant els últims anys, s'està començant a estabilitzar", assenyalen en Cobas. La companyia s'enfrontarà amb el seu negoci principal de 'venda al detall' a l'arribada de Mercadona al mercat portuguès.

El Cobas Iberia té un volum d'actius de 37 milions d'euros, segons Morningstar. La gestora estima que el PER (vegades que es recull el benefici per acció en el preu) és de 11,3 vegades, per sota de les 15 vegades del mercat. El potencial de revaloració que calcula l'equip de Paramés és del 31%. La capitalització mitjana, malgrat comptar amb gegants com Telefónica o Repsol, és de 4.800 milions d'euros. "Valen més de la cotització actual, estan en preus raonablement baixos des del punt de vista històrics. Estem aquí sense esperar grans coses, però raonablement còmodes", argumenta. El preu objectiu que dóna a l'operadora presidida per José María Álvarez-Pallete és de 13 euros davant els 9,4 actuals, cosa que suposa un potencial de revaloració proper al 40%.

ESTRATÈGIA INTERNACIONAL

Encara que l'autorització definitiva de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per Cobas AM va arribar al febrer, Paramés ha gestionat el fons Cobas Selecció des de novembre -sota el paraigua d'Inversis i com a assessor, fins al seu traspàs a Cobas-. Aquest vehicle, que supera els 700 milions d'euros en actius, s'ha convertit en el producte estrella. De fet, el propi Paramés diu que no invertiria més del 10% dels diners que destinés a Cobas (si és el cas, tots els estalvis) a l'estratègia espanyola, mentre que la resta aniria a la internacional.

Tot just la meitat d'aquest patrimoni (49%) és a Europa. La resta es divideix entre Àsia (18%), Estats Units (17%), Llatinoamèrica (3%), un 2% en liquiditat i el 11% en altres zones. Una de les preocupacions sobre la distribució geogràfica resideix en les divises: "Ens hem cobert perquè el dòlar està en màxims de 15 anys. No sabem on estarà el dòlar en tres anys, però sí que el preu natural està entre 1,2 i 1,3 dòlars per euro, fet que suposa un potencial de caiguda del 15%", argüeix el gestor. A més, justifica aquesta decisió (l'exposició a dòlars està coberta en un 24,7%) que "les cobertures estan relativament barates" i en l’"alta exposició al dòlar sense cobertura nacional".

L'empresa suïssa especialitzada en fleca industrial Aryzia, la companyia israeliana de fertilitzants Israel Chemicals i la nord-americana de transport marítim Teekay LNG són les tres inversions més importants del Cobas Selecció. Tres accions que han patit recentment en borsa i que, curiosament, tenen una tendència baixista des del punt de vista tècnic. De fet, el 'top cinc' de les inversions (comptant també la matriu Teekay Corp i la belga Euronav) perd un 52% des de 2014.

En les seves inversions internacionals destaca l'absència de grans tecnològiques. "A veure on són en 10 o 15 anys", assegura Paramés referint-se a Google o Amazon. "Són negocis joves. Cal veure cap a on van les compres per Internet o el núvol", afegeix. Des de la gestora també qüestionen la supervivència de Tesla: "És difícil que ho aconsegueixi".

El potencial de revaloració que estima Cobas per aquest vehicle és del 76%, mentre que el PER se situa en 8,6 vegades de mitjana, amb una capitalització mitjana de les empreses que són en cartera de 5.800 milions d'euros. Per ara, això sí, es queda enrere respecte al mercat en pujar poc més un 2% en l'any. "Ja pujarà", respon Paramés, que confirma que el Cobas Selecció és el seu "cartera model".

Noticias relacionadas

contador