• En el capital figura un elevat nombre de fons, però no de gestores independents d'estil 'value'
  • Les grans firmes internacionals tenen incorporat Inditex en els seus fons pel seu creixement
amancio ortega 032017 itx
Bolsamanía.

Inditex, a pas canviat respecte a la resta de grans cotitzades espanyoles, és protagonista aquest dimecres en presentar resultats. El gegant tèxtil val en borsa més de 110.000 milions d'euros al prosseguir el 2017 amb la seva incessant ritme de creixement, que s'han perdut molts dels millors fons espanyols de renda variable. L'empresa ha reportat un benefici de 650 milions d'euros entre febrer i abril, un 18% més que el mateix període de l'any anterior.

  • 45,19€
  • -1,82%

La tònica és constant. L'empresa sembla estar cara per fonamentals, cosa que allunya els gestors 'value' que dominen els rànquings de rendibilitats a llarg termini. La companyia cotitza amb un preu de quatre vegades el seu valor en llibres, mentre que el PER (vegades que es recull el benefici per acció en el preu) arriba a les 30 vegades. No obstant això, la companyia augmenta una i altra vegada les seves variables, cosa que permet a l'acció mantenir la seva tendència a l'alça. Els títols pugen més d'un 10% enguany i un 28% durant els últims 12 mesos.

Inditex és, de fet, un error per omissió reconegut per Francisco García Paramés. I també pels seus excompanys de Bestinver que dirigeixen azValor. "Ens hem equivocat sistemàticament amb el sector 'retail' durant els últims 15 anys. Suposa el 15% dels nostres errors. El que fèiem era comprar empreses amb un PER baix, però en aquestes companyies quan l'indicador és reduït és perquè la tendència de creixement en vendes comparables és negativa. Com és un negoci amb costos fixos, quan cauen les vendes, la caiguda del benefici és més gran”, va explicar Álvaro Guzmán de Lázaro, CEO d'azValor, durant la segona conferència d'inversions de la gestora. "Amb les bones empreses, com Inditex, passa el contrari. Quan pugen les vendes el benefici s'incrementa bastant, i com cobren al comptat i paguen més tard, la caixa s'acumula rapidíssimament i un PER de 20 pot equivaler a un de 6 tres anys després. És una cosa que ens empassem. A més, no tenim habilitat i fonts per saber què va a fer una empresa durant els propers anys", afegeix.

La clau d'Inditex és el seu avantatge competitiu enfront de la resta d'empreses del sector, sosté Pat Dorsey, gestor d'inversions i exdirector d'anàlisi de Morningstar: "Hi ha empreses que creen avantatges competitius estructurals. Es tracta de fosses (Moat en anglès) econòmics amb els quals desafien la lògica econòmica, com fan Nestlé, Tiffany, Inditex o Amadeus".

Per aquesta premissa advoquen els fons que sí que tenen en les seves carteres el grup propietari de les marques Zara, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka i Pull & Bear. Al contrari del que passa amb les gestores independents 'value', els gegants internacionals sí que abunden en el capital d'Inditex, amb una filosofia majoritàriament 'growth' -seleccionen empreses amb capacitat de créixer-. Darrere d’Amancio Ortega i Sandra Ortega Mera, que controlen el 59,29% i el 5,05% respectivament d'Inditex, el màxim accionista és Norges Bank. El fons sobirà noruec en controla un 0,94%, segons els registres de FactSet, valorat en més de 1.000 milions d'euros.
Els següents noms propis amb més pes en l'accionariat són dos gegants nord-americans. Capital Research & Management en posseeix un 0,86% -més de 950 milions d'euros en accions- distribuït en diversos fons, principalment l'American Funds EuroPacific Growth Fund. Mentre que Vanguard en té un 0,77% que supera els 850 milions en vehicles tant de gestió activa com de gestió passiva.

La gestora francesa Lyxor en té també un 0,77%, però a través de vehicles indexats. No en va, Inditex és el valor amb més pes en l'IBEX 35, per sobre del 13%. Amb un pes lleugerament inferior al capital, del 0,74%, apareix Baillie Gifford & Co. La companyia fundada fa 109 anys a Edimburg té Inditex en productes com el Scottish Mortgage Investment Trust, el Baillie Gifford Eafe Fund o el Baillie Gifford Long Term Global Growth Pension Fund.

Fidelity, per la seva banda, té un 0,67% d'Inditex, segons FactSet. Una exposició de 740 milions d'euros que es produeix principalment en els fons Fidelity Series International Growth Fund i el Fidelity Diversified International Fund. Així mateix, Schroder en té un 0,65%; Jennison Associates, un 0,62%, Amb un 0,65% apareix al mateix registre Schroder, Jennison Associates; Amundi, un 0,55% en vehicles de gestió passiva; BlackRock, un altre 0,51% en ETF d'iShares; OppenheimmerFunds, un 0,5%; Comgest, un 0,32%; State Street, una altra casa amb una àmplia oferta d'ETF, un 0,31%, Walter Scott & Partners, un 0,26%; Allianz Global Investors, un 0,25%; i les sicavs registrades a Luxemburg de Fidelity, un 0,23% addicional.

La gestora espanyola amb més inversió en Inditex és CaixaBank Asset Management, amb un 0,2% que suposa més de 222 milions d'euros. El fons mixt Albus és el més destacat, seguit del CaixaBanka Iter, el CaixaBank Borsa Índex Espanya i el CaixaBank Borsa Espanya, fons que lidera els guanys aquest any en borsa espanyola. BBVA Asset Management, al seu torn, en controla un 0,12% que equival a més de 130 milions d'euros en títols. A més dels seus productes de gestió passiva, sobresurten el BBVA Nova SICAV i el BBVA Borsa. Santander Asset Management en té un 0,11%. El fons Santander Accions Espanyoles, el més gran de la categoria amb un patrimoni de 1.130 milions d'euros, que té una inversió en accions de la tèxtil d'Amancio Ortega de 66 milions d'euros.

La gestora Allianz Popular, que en un 49% pertany des de la setmana passada a Santander, té un 0,04% de les accions d'Inditex, igual que EDM Gestió. Els fons amb més inversió en el grup tèxtil són l’Eurovalor Borsa espanyola i l'EDM Inversió respectivament amb 22 milions d'euros en cada cas. Bankinter Gestió i Gescooperativo també arriben a un 0,04%, mentre que Mapfre Asset Management, Ibercaja Gestió i les sicavs de Santander Private Banking sumen un 0,03%. Bankia Fons compta amb un 0,02%, principalment per l'aposta per Inditex del fons de dividends Bankia Dividend Espanya. Finalment, el fons Aviva Espabolsa hi té una inversió de 11 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador