• Tant DIA com Duro Felguera es troben en serioses dificultats sobre la seva viabilitat de negoci
ep francisco garia parames
DEUSTO

Durant el tercer trimestre de l'any, el fons d'accions espanyoles i portugueses de Francisco García Paramés, alma mater de Cobas i guru espanyol del value investing, ha fet moviments sonats al mercat: ha disminuït a la meitat la seva posició en Bankia, l’ha doblat en Unicaja i ha entrat en DIA i Duro Felguera.

Les accions que té de Bankia ara només pesen una 3,87% en el fons, mentre que el juny suposaven un 6,36%. La seva inversió en el banc participat per l'Estat i presidit per Ignacio Goirigolzarri es redueix a 2,5 milions d'euros. El gestor ha finançat algunes de les compres que ha fet amb la venda total o parcial d'algunes companyies, entre elles Bankia, que en general van tenir una bona evolució en borsa durant el trimestre.

Per contra, ha doblat la seva exposició en Unicaja Banc, fins als gairebé 1,4 milions. El juny, representava un 0,96% del fons i el setembre, un 2,11%.

Més enllà de la jugada que ha realitzat en aquests dos bancs, destaca la seva entrada entre juliol i setembre en valors com DIA o Duro Felguera, castigats pel mercat pels dubtes que aguaiten sobre la seva viabilitat.

DIA I DURO FELGUERA

En DIA, Paramés ha entrat amb 1,7 milions, un 2,61% del Cobas Iberia. Fins al juny, DIA havia caigut un 43%, però el guru no va patir aquesta correcció en no tenir-la en cartera. Durant el tercer trimestre, quan ja sí que va ser en el seu accionariat, la companyia d'alimentació va caure un altre 22%.

L'octubre, la correcció ha estat molt més gran per a DIA, amb una pèrdua borsària de gairebé el 65%. No obstant això, Cobas no ha aclarit si l'octubre el valor segueix en el fons i si Paramés ha caigut amb ell. La distribuïdora es troba durant les últimes setmanes immersa en una extrema volatilitat, a conseqüència d'haver realitzat una advertència de beneficis i canvis en la seva cúpula, amb nou conseller delegat i un president de transició.

L'altra gran aposta a contracorrent de Paramés és Duro Felguera, on també ha posat un peu, valorat en un milió d'euros al tancament de setembre (un 1,53% del fons). D'inici, la jugada no li ha sortit bé. La meitat de la caiguda del Cobas Iberia durant el tercer trimestre es deu a Duro Felguera, reconeix el gestor a l'informe trimestral del fons a la CNMV.

Per Duro Felguera també han apostat durant aquest trimestre els seus antics companys en Bestinver i ara competidors Álvaro Guzmán de Lázaro i Fernando Bernad des d’azValor Iberia. Han invertit una quantitat molt similar, gairebé un milió d'euros, encara que el seu pes relatiu en el fons és menor, del 0,69%.

La industrial asturiana es va enfonsar en borsa a finals de setembre després d'anunciar unes pèrdues inesperades i una advertència de beneficis només dos mesos després de tancar la seva ampliació de capital. Entre juliol i setembre, la seva caiguda al parquet va ser del 96%. Fins i tot, hi ha rumors que Duro Felguera necessiti una nova ampliació de capital per sobreviure el 2019.

Noticias relacionadas

contador