cb tregua china eeuu

El mercat espera certa dosi de volatilitat abans de la signatura de l'acord comercial anomenat 'fase u' entre la Xina i els EUA que tindrà lloc aquest dimecres a les 17,30 hores (hora local). Tot i que la cerimònia de ratificació en si no és un esdeveniment amb potencial de moure els mercats, els detalls del pacte, que s'espera que es vagin filtrant al llarg del dia, sí que ho seran, fins a la publicació del document de 86 pàgines que també s'espera avui mateix. De fet, ja ha transcendit la notícia que aquesta fase no inclou una reducció dels aranzels als productes xinesos, un fet amb el qual s'havia especulat àmpliament.

Segons Bloomberg, els EUA mantindrà els actuals aranzels a productes xinesos fins a les eleccions presidencials de novembre. S'esperava que inclogués un ajornament dels impostos del 15% al 7,5% en algunes exportacions del país asiàtic, un fet que ara no es produirà fins després que els nord-americans acudeixin a les presidencials, segons aquestes informacions. Al marge d'aquest fet, els analistes sí esperen que el tractat posi fre a la imposició d'aranzels i que no s'apliquin més aquest any.

"La bona notícia és que hem passat d'un període d'escalada de la guerra comercial a una desescalada progressiva i no creiem que el president dels Estats Units, Donald Trump, s'atreveixi a canviar de sentit, ja que la guerra comercial estava perjudicant l'economia dels Estats Units, en particular el sector manufacturer, molt important per a ell, fent malbé així les seves possibilitats de reelecció", assenyalen els analistes de Danske Bank.

Les dues primeres potències mundials han dit que ara que s'ha finalitzat l'acord comercial de la fase u, començaran amb la fase 2, en la qual es discutiran els aranzels, una qüestió que per a alguns experts "s'ha convertit en una ratera". "Creiem que aquestes negociacions seran més complicades i que hi ha un 50% de possibilitats d'un acord permanent abans de les eleccions presidencials dels Estats Units", indiquen des de Danske Bank.

En canvi, altres experts com Michael Hewson, analista de CMC Markets, creuen que aquestes notícies signifiquen que, "l'optimisme sobre que la fase dos es començaria a negociar immediatament està una mica fora de lloc". El mercat ha encaixat malament l'haver de començar a assimilar que això no passarà fins després de les eleccions".

I és que aquest 2020 és any electoral als EUA. El proper mes de novembre se celebraran les eleccions presidencials, i el republicà es presenta a la reelecció. Trump, de fet, assegurava fa uns dies que la segona part de l'acord comercial amb la Xina hauria d'esperar fins després dels comicis, encara que els analistes creuen que depenent de com marxin les enquestes el president nord-americà podria veure's obligat a cedir.

Noticias relacionadas

contador