coronavirus-l-approbation-d-un-vaccin-doit-etre-effectuee-scientifiquement-dit-biden 20201120103348

L'anunci del president dels EUA, Joe Biden, que el país disposarà de vacunes per immunitzar tota la població adulta a finals de maig, gràcies en gran part a l'aliança de Merck i Johnson & Johnson, no ha fet més que certificar de la qual cosa experts i analistes fa setmanes que estan advertint: l'economia dels EUA liderarà la recuperació després de la pandèmia. A més, el seu creixement es dispararà a un ritme no vist des de l'era Reagan, segons Oxford Economics, i la inflació "saltarà a màxims de l'última dècada".

Els estímuls bilionaris que Biden planeja injectar en l'economia quan passin l'examen del Senat, una Reserva Federal (Fed) que farà els ulls grossos pel que fa a inflació i rendiment dels bons, ja que la seva preocupació és l'ocupació i una acceleració de les inoculacions, que no es preveien completades fins ben entrat l'estiu, són els factors que impulsaran "els EUA com a motor mundial de la recuperació després del virus", indiquen els analistes de Bank of America. De fet, l'economia nord-americana ha tornat a rugir el 2021, cosa que apunta a una acceleració cap a la segona meitat de l'any, d'acord amb les prediccions d'analistes que per llavors el pitjor de la crisi ja haurà passat.

Fa un any, l'economia nord-americana es va sumir en la contracció econòmica més profunda i ràpida des de la Segona Guerra Mundial, però es miri on es miri, tot són motius per a l'optimisme. Per exemple, les xifres del sector manufacturer van mostrar dilluns el seu major nivell de creixement des d'agost de 2018, per desafiar els vaticinis dels experts sobre un avanç molt més lent. A més, la Reserva Federal d'Atlanta, que rastreja les dades en temps real per estimar els canvis en el producte interior brut, indica ara un augment del 10% per als tres primers mesos de l'any.

Això es produeix després que divendres s'informés que els ingressos personals van augmentar un 10% al gener, gràcies sobretot als xecs d'estímul de 600 dòlars del govern. La riquesa de les llars va augmentar gairebé 2 bilions de dòlars al mes, mentre que la despesa va augmentar només un 2,4%, o 340.900 milions de dòlars. Aquestes xifres, juntament amb una explosió de gairebé 4 bilions de dòlars en estalvis, apunten a una economia que no només està creixent amb força, sinó que està preparada per continuar aquest camí al llarg de l'any.

"La recuperació en forma de V del PIB real seguirà tenint forma de V durant el primer semestre d'aquest any i probablement fins a finals d'any", assenyala Ed Yardeni, de Yardeni Research. "No obstant això, deixarà de ser una 'recuperació' més enllà del primer trimestre, perquè el PIB real haurà remuntat completament durant el trimestre actual. A partir de llavors, el PIB estarà en "expansió" en territori de rècord".

Anteriorment, els economistes no esperaven que l'economia nord-americana, de 21,5 bilions de dòlars, recuperés les seves pèrdues relacionades amb la pandèmia fins almenys al segon o tercer trimestre d'aquest any, si no més tard. Però els experts d'Oxford Economics subratllen que "la totalitat del Pla de Rescat Nord-Americà hauria d'impulsar el creixement del PIB real en 3,3 punts percentuals durant el quart trimestre del 2021 i fer que l'economia creixi un 7% el 2021".

LLARS, OCUPACIÓ I INFLACIÓ

La palanca d'aquesta recuperació seran "les llars nord-americanes", ja que "les famílies amb menors ingressos es beneficiaran de generoses transferències fiscals per un total de gairebé 1.000 milions de dòlars, incloent-hi xecs, subsidis d'atur i crèdits fiscals". "Les famílies amb més ingressos podran gastar els seus fluxos d'ingressos estables i part de l'excés d'estalvi acumulat d'1,8 bilions", expliquen els experts de la Universitat d'Oxford.

Si bé es preveu que la taxa d'estalvi (mesura de flux) torni als nivells anteriors a la crisi a principis de 2022, no s'espera que l'excés d'estalvi (mesura d'estoc) s'esgoti ràpidament. "Per contra, seguirà fluint cap als actius financers i es convertirà gradualment en riquesa, a partir de la qual la propensió al consum serà mínima, gradual i parcial".

Pel que fa a l'ocupació, preveuen aquests experts que "l'economia afegirà set milions de llocs de treball el 2021, de manera que la taxa d'atur se situarà per sota del 5% a finals d'any". "La inflació arribarà nivells rarament experimentats durant l'última dècada, a prop del 3%, però no és probable un reescalfament incontrolat", arrodoneixen els analistes.

Noticias relacionadas

contador