lagarde powell

Els mercats mundials es troben en un procés d'acceptació a marxes forçades que el tema de la divergència de polítiques dels bancs centrals, fonamentalment entre el Banc Central Europeu (BCE) i la Reserva Federal dels EUA (Fed), torna amb força i marcarà la velocitat de retirada dels estímuls contra la pandèmia. La tolerància a la inflació més alta ha estat molt més ràpida i clara per part de 'banc central dels EUA, anticipant una pujada més primerenca dels tipus d'interès -el 2022, segons alguns analistes, en lloc de 2024, com preveu la mateixa Fed-. De la mateixa manera, la capacitat per fer els ulls grossos a la pujada dels rendiments dels bons ha tornat a donar la raó a aquestes prediccions, segons BofA o MUFG.

"Els bancs centrals continuen tenint opinions divergents sobre els senyals enviats per la recent pujada dels rendiments de la renda fixa. La Reserva Federal dels EUA ho pren com un senyal positiu", indiquen els experts del National Australian Bank. En canvi, el BCE farà servir els instruments al seu abast per mitigar la pressió a l'alça de les rendibilitats del deute, cosa que tindrà la triple conseqüència que tornarà el diferencial entre el Bund alemany i el Tresor dels EUA a nivells prepandèmics -al voltant de 200 punts-, donarà suport al dòlar i certificarà "el creixement dels EUA com a motor mundial de la recuperació després de la pandèmia", indiquen els analistes de Bank of America. "Considerem que el retorn dels rendiments dels bons des dels nivells ultrabaixos fins als encara baixos és una conseqüència, i no un obstacle, de la forta recuperació econòmica i de les sòlides alces dels guanys empresarials a la major part del món", indiquen els economistes de Berenberg, per part seva.

La manera en què els membres d'un i altre bancs centrals han encaixat aquest assumpte dona la raó als analistes. El president de la Reserva Federal de Richmond, Thomas Barkin, va dir dilluns que el repunt dels bons a llarg termini fins ara sembla suggerir un ajust a unes perspectives de creixement i inflació més forts. El president de la Fed d'Atlanta, Raphael Bostic, va dir la setmana passada que els rendiments dels bons segueixen sent comparativament baixos, mentre que el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, no ha semblat excessivament preocupat per aquest assumpte.

En canvi, el banquer central François Villeroy de Galhau va evidenciar l'alarma del supervisor monetari europeu enafirmar que algunes de les recents pujades dels rendiments dels bons eren injustificades i que el BCE havia de fer-hi front fent ús de la flexibilitat del seu programa de compra de bons. El vicepresident de la institució, Luis de Guindos, ha declarat que l'evolució dels rendiments del deute sobirà dels països de l'eurozona serà un factor clau durant les properes setmanes i mesos per a la política monetària. Finalment, la presidenta de l'entitat, Christine Lagarde, i l'economista en cap, Philip Lane van apuntar al fet que podrien utilitzar la flexibilitat del programa de compres d'emergència per a la pandèmia (PEPP) per esmorteir la pressió a l'alça dels rendiments.

Al fons, el que està fent el BCE és una intervenció verbal mitjançant la qual adverteix als inversors que no pugin massa els rendiments, llevat que vulguin lluitar contra el seu arsenal d'1 bilió d'euros, avisen els experts. A causa dels retards en la liquidació, les últimes xifres de compres d'actius del BCE només cobreixen el període fins dimecres passat inclusivament, i no recullen les fortes vendes al mercat de bons de dijous o els dies següents. "El proper informe proporcionarà proves més clares de si el BCE ha augmentat les compres del PEPP", assenyalen des de MUFG.

Així que el més probable és que els bancs centrals augmentin l'estímul, especialment a la zona euro, mantenint els costos dels préstecs baixos i ignorant els malastrucs de la inflació, a almenys fins que el creixement torni a ser com abans de la pandèmia per un bon temps.

L'enduriment de la política també podria ofegar el creixement, un error costós quan desenes de milions de persones segueixen sense feina després de la major crisi econòmica en temps de pau en un segle. En el pitjor dels casos, l'augment dels costos dels préstecs podria fins i tot suscitar problemes de sostenibilitat del deute, especialment al sud d'Europa, molt endeutat, i als mercats emergents.

Noticias relacionadas

contador