ep flor primavera medioambiente
EUROPA PRESS - Archivo

El banc danès Danske Bank creu que abril marcarà "un abans i un després" en aquesta pandèmia de la Covid-19 que li ha tocat viure al món. En el seu escenari més optimista, considera que al mes assistirem a un "veritable punt d'inflexió en la crisi a causa d'una combinació de clima més càlid i vacunes". Això vol dir, afirma contundent, que "aviat podrà començar la gran reobertura gradual".

És veritat que des de l'entitat reconeixen que hi ha risc que, abans de millorar l'abril, vegem una altra onada el març a causa de la soca més contagiosa de la variant britànica i de l'aixecament d'algunes restriccions. En tot cas, segueixen creient que "les restriccions no es tornaran a imposar a la tardor, quan comenci a fer més fred".

"La raó és que les notícies sobre les vacunes segueixen sent positives. En primer lloc, els estudis realitzats al Regne Unit, Israel, Estats Units i Dinamarca demostren que les vacunes funcionen com se suposa que han de fer. En segon lloc, les anàlisis realitzades fins a la data han revelat que les vacunes són eficaços també contra les noves variants, especialment pel que fa als casos greus, que en la nostra opinió és la seva característica més important", precisen els experts de l'entitat.

Els fabricants de vacunes ja han començat a actualitzar-les per fer que siguin efectives contra noves soques. Per a aquests analistes és important que tant l'FDA (Food and Drug Administration) nord-americà com l'EMA (Agència Europa del Medicament) hagin dit que no són necessàries tantes proves com s'han fet amb les vacunes originals.

"FORT REPUNT ECONÒMIC"

Encara que assumeix que l'activitat econòmica a curt termini segueix sent "escassa", Danske Bank continua esperant un "fort repunt econòmic en la majoria d'economies avançades a partir del segon trimestre" a causa d'aquest clima més càlid, les vacunes i les polítiques fiscals i monetàries acomodatícies.

"Això probablement també marcarà el final de la gran divergència entre la indústria manufacturera (en auge) i els serveis (amb dificultats), ja que els consumidors tornaran a un patró de consum més normal", anticipen.

Segons el banc danès, la pujada dels rendiments dels bons són una bestreta del que s'espera econòmicament, en particular durant el segon semestre del l'any, durant el qual tant els EUA com Europa "s'hauran vacunat". "Val la pena repetir que la pujada dels rendiments (dels bons) no ha de provocar una venda significativa als mercats de renda variable, sempre que els fonaments macroeconòmics siguin sòlids", precisa.

Finalment, al seu informe mensual, Danske Bank es refereix també als Estats Units i a la més que probable aprovació del paquet d'estímuls d'1,9 bilions de dòlars sense el suport dels republicans. "El paquet hauria d'impulsar el creixement dels Estats Units ja que la Reserva Federal ha deixat, a més, clar que no compensarà la política fiscal expansiva amb l'enduriment de la política monetària", conclou.

JP MORGAN TAMBÉ MIRA ABRIL

A mitjan del mes passat, JP Morgan també anticipava que la crisi podria tenir els dies comptats. En la seva opinió, la variant britànica de la Covid-19, més contagiosa, no és incompatible amb una disminució general de casos i amb el final de la pandèmia durant el segon trimestre gràcies a la vacunació, la immunitat natural, l'estacionalitat i altres factors.

"Si bé, el conjunt de dades encara és petit, l'anàlisi estadística de les dades de vacunació actuals és consistent amb una forta disminució (és a dir, el final efectiu) de la pandèmia en 40 o 70 dies", va dir el seu cap global d'estratègia quantitativa i de derivats, Marko Kolanovic, en declaracions recollides per Barron's. D'aquesta manera, i segons aquests vaticinis, aquest "final efectiu" de la pandèmia del coronavirus arribaria entre finals de març i els últims dies d'abril.

Noticias relacionadas

contador