l-ue-pourrait-payer-plus-de-10-milliards-d-euros-pour-les-vaccins-pfizer-et-curevac

El consorci farmacèutic de Pfizer i BioNTech ha anunciat aquest dimecres que avançarà el lliurament de 50 milions de dosis de la seva vacuna contra el coronavirus a la Unió Europea durant el segon trimestre d'aquest any. 'Salva' així la campanya de vacunació, ja que això permetrà al club comunitari mantenir el seu objectiu de vacunar el 70% de la població adulta per al final de l'estiu, després dels últims revessos amb els compostos d'AstraZeneca i Johnson & Jonhson.

Així ho ha declarat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant una compareixença sense preguntes. Segons ha explicat, Pfizer i BioNTech avançaran un lliurament de dosi prevista per al quart trimestre, fet que suposa tot una alenada d'aire fresc en un moment en què les males notícies semblaven multiplicar-se i amenaçaven amb frenar el ritme de vacunació just quan començava a agafar embranzida.

L'anunci s'ha produït després que la companyia nord-americana Johnson & Johnson hagi pausat els lliuraments de les seves dosis a la UE per analitzar els possibles vincles d'uns pocs casos de trombes en persones vacunades (sis entre 6,8 milions de persones a les quals se'ls ha inoculat aquest compost), el que s'ha sumat als dubtes i retards del fàrmac britànic d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford.

"Hem arribat a un acord amb BioNTech-Pfizer per, un cop més, accelerar els lliuraments de vacunes: 50 milions de dosis seran lliurades durant el segon trimestre, començant a l'abril", ha remarcat Von der Leyen.

Els lliuraments permetran incrementar un 25% a partir d'abril el subministrament d'aquest fàrmac als Vint-i-set. La presidenta de la Comissió ha aprofitat també per recordar que aquest dimecres s'han assolit les "100 milions de vacunacions a la UE, una quarta part amb dues dosis", el que ha definit com "una fita de la qual podem estar orgullosos". Segons ha indicat, el club comunitari està "accelerant el subministrament de vacunes" i a la UE "no escatimem esforços, perquè els europeus puguin ser vacunats al més ràpid possible".

"La pandèmia és una amenaça. Quan abans arribem al 70% de població vacunada, més probabilitats tindrem de contenir el virus", ha afirmat també la presidenta de l'executiu comunitari, que ha reconegut que l'anunci de Janssen "pot alterar" el ritme de les vacunacions. "És important actuar i anticipar-se", ha dit, "i fer tot el que tenim en el nostre poder". D'aquí l'acord amb Pfizer-BioNTech.

"Això deixa el total de Pfizer en 250 milions al segon trimestre, que seran distribuïdes de forma prorratejada entre els Vint-i-set en funció de la seva població", ha especificat Von der Leyen. "Hem de centrar-nos en tecnologies que estan funcionant, les vacunes d'ARNm en són un clar exemple", ha remarcat també, en detriment dels compostos de Janssen i AstraZeneca. I ha conclòs anunciant que la UE està "negociant amb Pfizer un tercer contracte de 1.800 milions de dosis per 2022-2023".

Noticias relacionadas

contador