Nikkei
37.068,35
  • -
  • -2,66%

La guerra comercial creix de nou. L'última ronda d'aranzels del 10% sobre productes xinesos per valor de 300.000 milions de dòlars ha tornat a sacsejar les borses durant els primers compassos d'agost i els principals parquets del continent asiàtic encaixen el cop el millor que poden amb una mossegada del 2,10% al Nikkei i a prop de l'1% als parquets de la Xina continental. L'ASX200 australià perd un 1,71%, mentre el Kospi sud-coreà es deixa un 2,5%.

La notícia passa pel mercat de les divises, on el iuan es desploma un 1% aquest dilluns, fins a mínims no vistos en 11 anys contra el dòlar per sobre de les set unitats. El Govern de Pequín, que estableix diàriament una cotització mitjana per la seva divisa al voltant de la qual només pot fluctuar un 2%, s'ha devaluat aquest ancoratge fins als 6,9225 iuans per dòlar, cosa que ha permès al renminbi revisitar el seu pitjor nivell des de la crisi financera mundial de 2008.

Els experts coincideixen a assenyalar que el Banc Popular de la Xina ha llançat un desafiament contra l'última ronda d'aranzels de Washington i ha permès que la divisa caigués fins als 7,1097 iuans per dòlar. Una mesura que no ha arribat sola, ja que Pequín també ha ordenat parar totes les importacions de productes agrícoles dels EUA, cosa que suggereix que "ha tornat l'estira i arronsa en aquest conflicte després de la suspensió de les converses entre els dos governs fins al setembre", indica Stephen Innes, analista de VM Markets.

Aquestes respostes arriben com a conseqüència de l'última acció de Trump, que envia en orris la treva que els dos països es van donar durant la reunió del G-20 a Osaka el juny. Els nou impostos es faran efectius l'1 de setembre.

En altres llocs, els parquets del sud-est asiàtic cedeixen un 1% de mitjana i el mercat de les divises deixa una fotografia de depreciacions en el dòlar australià, que cedeix un 0,5%, fins a mínims de set mesos, o en el won coreà, que es deixa un 1% fins a mínims de tres anys. El dòlar de Taiwan també cotitza en mínims de dos mesos i les monedes refugi, com el ien, s'aprecien contra el dòlar. La divisa nipona es revaloritza fins a màxims de gener.

Punt i a part mereix el Hang Seng de Hong Kong, l'índex més apallissat, amb un declivi del 2,8%, molt pressionat per la tensió als carrers de la ciutat autònoma. La cap executiva de la regió, Carrie Lam, s'ha dirigit a la població aquest dilluns i ha reconegut que les protestes han abocat Hong Kong a una situació "molt perillosa". Ha reconegut que les protestes han transcendit la llei d'extradició i que ara les seves demandes han "dinamitat la seguretat ciutadana" a la ciutat.

Noticias relacionadas

contador