opep 20220202173742

Els experts analitzen aquest dijous la decisió de l'OPEP+, que ahir va comunicar una forta retallada de la producció de petroli -la més gran des de la pandèmia- de 2 milions de barrils diaris. Els analistes coincideixen en els seus informes que la reducció real no serà aquest calibre, ja que moltes nacions ja arrossegaven dificultats per assolir les seves quotes.

"La retallada efectiva hauria de ser molt interior, amb estimacions que oscil·len entre 1 i 1,2 milions", comenten des de Julius Baer.

Per al banc suís, el que ha fet l'OPEP+ no respon als fonamentals d'un mercat que "és de tot menys excedentari", sinó que sembla més una decisió política. "Aquests jocs de poder geopolítics, el proper embargament petrolier europeu i la temporada d'huracans són elements que suggereixen més soroll i volatilitat a curt termini" per al cru, avisa.

Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, també considera poc probable veure una retallada de 2 milions de barrils atès que molts països del càrtel han estat incomplint les seves quotes recentment a causa de restriccions de capacitat. "En realitat, l´impacte real de la decisió de l´OPEP hauria de ser una caiguda de menys de 2 milions", comenta.

El banc danès Danske Bank parla igualment d'una retallada real “probablement més proper a 1 milió de barrils”, ja que molts membres, com Nigèria, ja estan produint per sota dels objectius.

Les retallades de producció anunciades han suscitat les crítiques dels Estats Units, que tem que l'augment dels preus del petroli afecti l'economia mundial en un moment fràgil.

100 DÒLARS PER BARRIL

I és que, més enllà de si la retallada efectiva serà d'1 o 2 milions de barrils, el que també tenen clar els experts és que la decisió del càrtel impulsarà els preus del cru. Així ho espera el mateix Danske, que veu el Brent "rondant els 100 dòlars per barril" al quart trimestre.

Morgan Stanley també creu que el "Brent trobarà el camí cap als 100 dòlars per barril més ràpid del que estimàvem abans" després de la mesura de l'OPEP+, segons recull Bloomberg, cosa que igualment espera Goldman Sachs.

"Tots els desenvolupaments que hem vist al costat de l'oferta en aquest moment preparen l'escenari per al que creiem que seran preus més alts a finals d'aquest any", va declarar Damien Courvalin, cap d'investigació d'energia, a Bloomberg TV. El banc va augmentar la seva estimació per al quart trimestre del Brent en 10 dòlars, fins als 110 dòlars per barril.

UBS, per la seva banda, preveu que el Brent avanci per sobre dels 100 dòlars als propers trimestres mentre les retallades de l'OPEP+ es combinen amb la prohibició europea de les importacions de cru rus.

Noticias relacionadas

contador