ep bandera de la union europea ue
Hollie Adams/PA Wire/dpa

Els països de la Unió Europea (UE) han aconseguit un compromís sobre un nou paquet de sancions a Rússia que inclou un topall de preus en les vendes de petroli a tercers països, i s'espera un acord formal dimecres, segons persones familiaritzades amb el assumpte. La mesura respon a l'annexió russa de quatre regions ucraïneses després de la celebració de referèndums il·legals.

Els ambaixadors de la UE van discutir dimarts a la nit maneres de mitigar l'impacte que el nou paquet tindria als països amb grans indústries navilieres, segons explica Bloomberg.

Segons ha confirmat la Presidència txeca del Consell, els Vint-i-set a nivell d'ambaixadors han arribat a un "acord polític" aquest matí per adoptar la vuitena tanda de sancions contra Moscou des de l'inici de l'agressió militar a Ucraïna. Ara s'ha d'acabar de redactar el text i adoptar-lo per procediment escrit, i per això les noves mesures restrictives veuran la llum dijous al matí, abans de l'arrencada de la cimera informal de caps d'Estat i de Govern de la UE a Praga.

Grècia, Xipre i Malta han expressat la seva preocupació per les restriccions al transport de petroli rus i han estat pressionant per obtenir garanties sobre l'eficàcia del nou mecanisme i el possible impacte, segons les persones.

Josep Borrell, responsable de la política exterior de la UE, ha declarat dimecres als legisladors europeus a Estrasburg que espera que s'arribi a un acord al llarg del dia sobre "sancions sectorials i personals específiques". "Això hauria de limitar encara més la capacitat d'exportació de Rússia i les relacions que la seva indústria segueix mantenint, especialment al sector tecnològic", ha assenyalat Borrell.

contador