opep 20220118193311

L'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) han acordat retallar la seva producció en dos milions de barrils diaris, la seva reducció més gran des de fa dos anys, llavors en plena pandèmia de coronavirus. L'Organització ha pres aquesta decisió malgrat les pressions d'importants importadors com els Estats Units perquè bombegin més barrils de cru.

Després de conèixer aquesta notícia, el petroli ha reaccionat al mercat i s'ha capgirat, pujant en aquests moments per sobre de l'1%. El West Texas supera els 87 dòlars, mentre que el cru Brent s'acosta als 92 dòlars.

La decisió de l'OPEP i els seus aliats busca intentar reduir les caigudes als preus del cru, que han caigut amb força durant els últims mesos. Sense anar més lluny, el barril de WTI va aconseguir el seu màxim anual el 8 de març passat, situant-se als 123 dòlars, superant la barrera dels 120 dòlars de nou al juny. Des de llavors, no ha parat de cedir posicions: durant els últims tres mesos, el WTI s'ha deixat un 12% del seu valor al mercat, com a conseqüència dels temors de recessió, la fortalesa del dòlar i les agressives pujades de tipus d'interès.

Segons Bloomberg, la retallada pactada requeriria que únicament vuit països frenessin la seva producció real. Així mateix, asseguren que dimecres a primera hora, funcionaris nord-americans han fet trucades als seus homòlegs del Pròxim Orient per intentar oposar-se a la mesura de retallar la producció, segons persones familiaritzades amb la situació.

Per la seva banda, fonts de l'agència Reuters indiquen que “no és clar” si les retallades podrien incloure reduccions voluntàries addicionals per part de membres com l'Aràbia Saudita.

"Els alts preus del petroli donen suport als estats del Golf, i Aràbia Saudita en particular s'alegrarà de tenir capacitat de producció addicional en reserva enfront del temor que el subministrament rus pugui caure bruscament a causa de les sancions occidentals a les seves exportacions de petroli", Srijan Katyal, director global de serveis d'estratègia i comerç d'ADSS.

Com diem, els Estats Units intenten que l'OPEP i els seus aliats emprenguin profundes retallades en la producció de cru, ja que l'Administració Biden està intentant controlar els preus de la benzina en sòl nord-americà.

"Parlem amb tots els productors i consumidors, incloent-hi els socis de l'OPEP+. Hem deixat clar que l'oferta d'energia ha de satisfer la demanda per donar suport al creixement econòmic i reduir els preus per als consumidors de tot el món, i en seguirem parlant amb els nostres socis", ha assenyalat Adrienne Watson, portaveu del Consell de Seguretat Nacional nord-americana, en unes declaracions recollides per Reuters.

Des de Citi creuen que "hi podria haver més reaccions polítiques per part dels Estats Units" com a "alliberaments addicionals de reserves estratègiques, juntament amb alguns comodins, incloent-hi un major foment d'un projecte de llei antiOPEP".

Segons Katyal, s'espera que els futurs del petroli segueixin pujant a curt i mitjà termini, però “és probable” que la preocupació per una recessió mundial i l'augment de la inflació “limitin les pujades a llarg termini”.

contador