• Els baixistes disminueixen la seva aposta contra DIA i Técnicas Reunidas, les dues companyies més pressionades
  • Les vendes en curt es mantenen a l'1,39% de Liberbank mentre continua el veto d'aquestes inversions al banc
cbjoseignaciogoirigolzarri

Els baixistes han posat fi a la treva en Telefónica després del tancament de curts que van protagonitzar al juliol. Així, els fons de cobertura tornen a l'atac en la companyia de telecomunicacions mentre que endureixen la seva aposta contra Bankia. Per contra, donen un respir a les dues companyies més pressionades de la borsa espanyola, DIA i Técnicas Reunidas.

  • 1,78€
  • 2,65%

Dia

  • 0,01€
  • 0,78%
  • 4,25€
  • 0,62%

L'enduriment de les posicions curtes en l'empresa que presideix José María Álvarez-Pallete es produeix principalment pels fons de cobertura de la gestora Boussard & Gavaudan, que té una inversió baixista de l’1,4% del capital de la 'teleco'. És a dir, la major posició curta en la història de Telefónica i la més gran actualment a la borsa espanyola amb més de 600 milions d'euros posicionats. Així mateix, els vehicles de BNP Paribas també han incrementat la pressió, fins a arribar al 0,71%.

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) publica els moviments individuals que superen el 0,5% del capital d'una empresa. És a dir, inversions que es produeixen mitjançant el lloguer d'accions i les vendes en curt. Els baixistes les venen quan les reben i les recompren quan han de retornar-les, amb la qual cosa guanyen diners si, entre mitges, el valor cau (vegeu vídeo sobre el funcionament de les vendes en curt). Així mateix, publica cada dues setmanes les sumes de les posicions curtes que superen el 0,5%. Les últimes dades, publicades aquest dilluns, estan actualitzades fins al divendres 18 d'agost.

En el cas de Telefónica, l'agregat de posicions curtes s'eleva en dues setmanes des de l’1,91% fins al 2,33%, cosa que suposa més de 1.000 milions apostats contra l'evolució de les accions de l'operadora, que dilluns es va deixar un 0,53% i en l'acumulat del mes d'agost perd més d'un 4%. No obstant això, puja un 3,5% a l'any.

Un altre valor important de la borsa espanyola sobre el qual han posat el focus dels fons de cobertura és Bankia. El banc parcialment nacionalitzat suporta una pressió baixista que arriba al 3,96%, nou rècord contra l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri després del 3,64% de dues setmanes abans. En aquest cas, la inversió arriba als 470 milions d'euros. Hi ha tres fons de cobertura que són, principalment, responsables d'aquest atac: AQR Capital Management (1,1% del capital), Viking Global (0,93%) i Marshall Wace (0,9%). AQR i Marshall són els dos baixistes més actius a la borsa espanyola i van estar fins al final com dos dels més agressius en el capital de Banc Popular.

UN RESPIR PER DIA I TÉCNICAS REUNIDAS

Mentre s'intensifiquen l'atac contra Telefónica i Bankia, els fons de cobertura han donat un respir a les dues empreses cotitzades amb més pressió baixista. En DIA els 'curts' han tornat a reduir la seva aposta, en aquest cas des del 20% fins al 19,06% -656 milions d'euros-. Es tracta del menor percentatge des del març. El tancament de curts ha estat generalitzat des que el 28 de juliol el rus Mikhaïl Fridman es va quedar amb el 10% del capital a través del seu vehicle Letterone -un 3% de manera directa i un 7% amb derivats-. Tot i així, la llista de baixistes segueix sent voluminosa: Marshall Wace (3,51% del capital), Delores Holdings (3,32%), Darsana Capital Partners (1,23%), BlackRock (1%), UBS AM ( 0,71%), Capital Fund (0,7%), Canada Pension Plan Investment Board (0,67%), GLG Partners (0,59%) i WorldQuant (0,53%) superen el 0,5%.

En Técnicas Reunidas el descens és menor, en passar del 12,92% fins al 12,29%. Això sí, és el primer retrocés dels baixistes des de juny, quan van iniciar una escalada fins a nivells rècord en la companyia d'enginyeria del sector petrolier i van superar fins i tot els registres que va suportar Banc Popular i només per sota de DIA. Es tracta d'un agregat de posicions curtes valorades en més de 200 milions d'euros. Un total de vuit fons de cobertura tenen més d'un 0,5% de l'empresa apostat contra els seus títols. Destaquen AKO Capital i Naya Capital, amb un 1,8% i un 1,04% respectivament.

Entre la resta d'empreses més aguaitades pels 'curts', la pressió ha augmentat des del 7,34% fins al 7,52% del capital en OHL; s'eleva des del 6,64% fins al 6,94% en Cellnex; en Sacyr, puja des del 4,11% fins al 4,17%; i en BME, es manté al 4,06%. També continua inalterat l'agregat de posicions curtes en Liberbank, a l’1,39% del capital del banc, mentre segueix el veto de la CNMV a noves vendes en curt almenys fins al setembre.

Noticias relacionadas

contador