• El dirigent nord-americà assegura que junts "solucionaran un gran problema"
  • "El món veurà un gran canvi", assegura el líder de Corea del Nord
donaldtrumpkimjongun
Twitter

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, s'han donat la mà aquest dimarts a primera hora del matí en arribar al Hotel Capella, a l'illa singapuresa de Sentosa, a l'inici d'una històrica cimera que brinda a les parts la possibilitat d'acabar de manera pacífica amb l'amenaça nuclear. "Tot ha anat molt millor del que es podia pensar", ha expressat el republicà durant un breu passeig junts, abans, havia assenyalat: "Tindrem una magnífica relació".

Després, durant un dinar de treball, els dos líders han signat una declaració conjunta. "El món veurà un gran canvi", ha assegurat el líder de Corea del Nord. "Estem signant un document molt important, un, bastant ampli", ha indicat Trump davant els periodistes, segons ha informat la cadena de televisió CNN. Trump ha assegurat que el procés de desnuclearització començarà "molt, molt aviat" i ha posat èmfasi que el líder nord-coreà és un "home amb molt de talent que estima molt el seu país".

L'esperat cara a cara, en què només han participat els protagonistes i els seus respectius traductors, ha començat poc després de les 9.00 (hora local) i ha durat aproximadament 40 minuts, segons ha recollit la cadena de notícies CNN.

Posteriorment, els dos dirigents han acudit a una reunió bilateral ampliat que ha finalitzat cap a les 11.30 (hora local) i ha donat pas a un dinar de treball. Trump, que s'ha assegut al costat del secretari d'Estat, Mike Pompeo, el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit, John Kelly, i l'assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, ha destacat que està "desitjant treballar" amb Kim. "Tindrem èxit", ha insistit.

A la reunió han assistit també el vicepresident del Partit dels Treballadors de Corea del Nord, Kim Yong Chol -que va lliurar a principis de juny una carta de Kim a Trump-, el ministre d'Afers Exteriors del país, Ri Yong Ho, i el director de Relacions Internacionals del partit, Ri Su Yong, que també va ser exministre d'Exteriors entre el 2014 i 2016.

El dirigent nord-americà, que ha qualificat d'"honor" la possibilitat de reunir-se amb Kim, ha intercanviat unes poques paraules amb el dirigent nord-coreà després de donar-li la mà i ha expressat que "sent molt bé" i que espera que la cimera sigui "tot un èxit".

A més, ha aventurat que, "sens dubte", els dos tindran "una relació fantàstica a partir d'ara" atès que la trobada "va molt bé". "Junts anem a solucionar un gran problema, un gran dilema", ha afegit, segons ha recollit l'agència de notícies Yonhap. Kim, per la seva banda, ha assegurat que el camí per arribar a les converses "no ha estat fàcil" i que els dos han hagut d'enfrontar a nombrosos "obstacles" i "prejudicis" per fer possible la trobada.

"No ha estat fàcil arribar aquí. El passat no ens ha deixat avançar i les velles pràctiques i prejudicis ens han encegat, però hem estat capaços de sobreposar-nos a tot i arribar aquí avui", ha manifestat Kim, que ha destacat que el cara a cara sembla tret d "una pel·lícula de ciència ficció". "Crec que el món sencer està veient aquest moment. Moltes persones pensaran que això és algun tipus de fantasia inaudita", ha fet broma el dirigent, que ha expressat que la cimera és "un bon preludi per a la pau".

Al dinar de treball es sumaran la secretària de premsa de la Casa Blanca, Sarah Sanders; l'ambaixador nord-americà a les Filipines, Sung Kim -que va ser ambaixador a Corea del Sud i representant nord-americà durant les converses a sis bandes-, i el director per a Àsia del Consell de Seguretat Nacional, Matt Pottinger.

Un cop completada l'agenda de treball a Singapur, Trump donarà una roda de premsa i s'embarcarà a l'Air Force One rumb als Estats Units a les 20.00 (hora local).

CAP A LA DESNUCLEARITZACIÓ

L'expectativa davant la cimera és que aquesta serveixi de punt de partida cap a un procés de desnuclearització de la península de Corea i un futur tractat de pau. No obstant això, el resultat de la cimera és, de totes, incert a causa del caràcter dels mandataris.

Després que la retòrica bel·licista entre tots dos, que van intercanviar amenaces i apel·latius despectius durant mesos el 2017, arribés al que semblava un punt de no retorn, la cimera entre els dos països, la primera des del final de la guerra de Corea (1950-53), suposa tota una fita.

El president nord-americà ha defensat que el canvi mostrat per Kim obeeix a la pressió exercida mitjançant sancions per part de la comunitat internacional.

No obstant això, el passat 24 de maig el propi Trump va anunciar que la cimera de Singapur es cancel·lava pel to d’"oberta hostilitat" mostrat pel dirigent nord-coreà arran d'unes declaracions del vicepresident, Mike Pence, sobre la possibilitat que Corea del Nord acabés com Líbia, el líder del qual, Muammar Gaddafi, va ser assassinat durant l'aixecament popular en contra seva.

Noticias relacionadas

contador