ep estemensaje transmitidovideolopez obrador exigereyesp
Arturo Monroy/NOTIMEX/dpa

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador (AMLO), ha contestat a Donald Trump després de la decisió del president nord-americà d'aplicar aranzels del 5% (que podrien augmentar-se fins al 25%) sobre tots els béns mexicans com a mesura de pressió per frenar la immigració il·legal.

López Obrador ha enviat una carta a Trump en què demana diàleg i rebutja les mesures anunciades pel president dels EUA. "Els problemes socials no es resolen amb impostos o mesures coercitives", ha dit el líder d'esquerres a la carta.

"Li proposo aprofundir en el diàleg, buscar alternatives de fons al problema migratori", ha dit AMLO a Trump a la carta, a la qual demana aprofundir en el diàleg per buscar alternatives al problema migratori i evitar així confrontacions, a més ha reiterat que no vol confrontació, però tampoc li falta valor, ja que, assevera, no és "covard ni tímid".

El document, que ha estat divulgat per la Presidència, assegura que Mèxic "compleix la seva responsabilitat d'evitar la migració" sense violentar els drets humans. El president de Mèxic sosté també no creure en la Llei del Talió, en el "dent per dent" ni en el "ull per ull" perquè tots "ens quedaríem sense dents o bornis". També assenyala que els homes d'Estat i de Nació "estem obligats a buscar solucions pacífiques a les controvèrsies i portar a la pràctica per sempre el bell ideal de la no-violència".

AMLO assenyala que els homes d'Estat i de Nació "estem obligats a buscar solucions pacífiques a les controvèrsies

En aquest sentit, López Obrador sol·licita a Trump que si no té inconvenient instrueixi als seus funcionaris perquè atenguin els representants de Mèxic que aquest divendres viatjaran a Washington "per arribar a un acord en benefici de les nostres nacions". Li recorda que des de l'inici del seu govern, el passat 1 de desembre, li va proposar optar per la cooperació per al desenvolupament i ajudar als països centreamericans amb inversions productives per "resoldre de fons aquest penós assumpte".

També indica a Trump que en poc temps els mexicans ja no tindran necessitat d'anar-se'n als EUA i que la seva migració "serà opcional i no forçosa" perquè el seu govern combat la corrupció, el principal problema de Mèxic. El país es convertirà en "una potència amb dimensió social" i els mexicans podran treballar i ser feliços on van néixer, on són els seus familiars, els seus costums i les seves cultures, i no anar-se'n als Estats Units, assenyala.

López Obrador llança a Trump la pregunta de com de la nit al dia el país de la fraternitat amb els migrants es pot convertir en un gueto, un espai tancat on s'estigmatitza, es maltracta, es persegueix, s'expulsa i es cancel·la el dret a la justícia. "L'Estàtua de la Llibertat no és un símbol buit", conclou.

Trump va anunciar a través del seu compte personal a Twitter que imposarà gradualment aranzels a tots els productes mexicans, des del 5% fins al 25%, i va amenaçar amb mantenir-los "fins al moment en què els migrants il·legals que vénen de Mèxic, al nostre país, parin".

Noticias relacionadas

contador