donald-trump-presidente-estados-unidos 0
Reuters

Fer un pas més en la guerra comercial, ara sobre Mèxic. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat aquesta matinada aranzels del 5% sobre tots els productes mexicans. La notícia és summament preocupant ja que, entre altres coses, el fet que hagués aconseguit tancar l'acord NAFTA donava esperances al mercat perquè finalment arribés a un pacte amb la Xina. Ara la crisi s'obre en dos focus i la incertesa arriba a cotes insospitades.

Així doncs, la destinació de l'acord comercial actualitzat entre els EUA, Mèxic i Canadà queda en dubte després d'aquesta decisió de Trump. La seva intenció és imposar aranzels a totes les importacions mexicanes a partir del 10 de juny.

En una declaració a la Casa Blanca aquest dijous, Donald Trump va explicar que els aranzels estan destinats a pressionar i acabar amb l'anomenat "crisi fronterera" que ha resultat en què els EUA sigui "envaït per centenars de milers de persones". El president dels EUA va afirmar que si Mèxic no atura el flux d'immigrants indocumentats, els Estats Units augmentarà progressivament els aranzels generals al 25% per l'1 d'octubre d'aquest any.

John Negroponte, reconegut exdiplomàtic i actual vicepresident de la consultora McLarty Associates, ha assenyalat en declaracions a la CNBC que l'anunci de Trump és "inoportú", ja que el procés per ratificar l'acord comercial dels tres països -anomenat Acord Mèxic-Estats Units- Canadà, o USMCA- acaba de començar.

Negroponte, que va ser ambaixador dels Estats Units a Hondures, Mèxic, Filipines, Nacions Unides i l'Iraq, ha indicat a CNBC que Mèxic és un gran mercat d'exportació per als Estats Units, de manera que l'anunci de Trump ha posat els exportadors nord-americans en "una certa situació de risc". Mèxic és el tercer soci comercial més gran dels Estats Units. Els Estats Units hi va exportar 265.000 milions en béns el 2018, segons l'Oficina del Representant Comercial dels Estats Units.

"Quan Trump va anunciar que posposava la decisió d'imposar aranzels als productors d'automòbils europeus es va assumir que era perquè no podia afrontar més d'una guerra comercial alhora. No obstant això, sembla ser el tipus de persona que manté oberta totes les opcions respecte a aquest assumpte. (...) La decisió d'anunciar una guerra comercial en un altre front ha sacsejat un sentiment de mercat de per si fràgil. El peso ha caigut un 2% i ha arribat al seu nivell més baix en dos mesos, mentre que el ien japonès ha avançat contra el dòlar", explica Jasper Lawler, director d'anàlisi de London Capital Group.

Segons Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres, el que ha fet Trump amb Mèxic fa que el president nord-americà perdi credibilitat atès que "pot llançar tan fàcilment una granada de mà sobre un acord que ja estava tancat".

Noticias relacionadas

contador