ep billetes de euro 20201127100804
EUROPA PRESS - ARCHIVO

L'euro es manté sense grans canvis aquest dijous, a l'avantsala de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE) de 2020. La moneda comuna plena sobre els 1,21 dòlars, després de les pujades de la setmana passada, a la calor de la debilitat del dòlar. La lliura, per la seva banda, amplia les seves caigudes després que les converses comercials post-Brexit s'hagin perllongat fins al cap de setmana a la recerca de l'anhelat acord que sembla cada vegada menys possible abans del final d'any.

Els funcionaris del BCE han deixat clar durant les últimes setmanes que un major Programa de Compres d'Emergència per Pandèmies (PEPP) i més préstecs subvencionats a llarg termini per als bancs formaran la columna vertebral de les mesures polítiques.

Els economistes enquestats per Reuters esperen que el PEPP d'1,35 bilions d'euros s'ampliï almenys en 500.000 milions d'euros i que la seva durada s'estengui en sis mesos fins a finals de 2022, amb els riscos esbiaixats cap a una extensió major i més llarga.

"És poc probable que aquests ajustos tinguin un efecte significatiu en l'euro, fins i tot si la configuració seran una mica més pronunciats del que el mercat espera", va escriure l'analista de Commerzbank You-Na Park-Heger en una nota matutina que ha afegit que es necessitaria un moviment inesperat, com una retallada dels tipus d'interès, per posar la moneda sota pressió.

Una altra possible sorpresa seria que la presidenta del BCE, Christine Lagarde, adoptés una postura igualment inesperada contra la recent pujada de l'euro, argumentava Park Heger, i segons ell, "és poc probable que vegem més que un tigre sense dents".

Noticias relacionadas

contador