lira turca portada
32,4904 TRY
  • 0,0935 TRY
  • 0,29%

Nova caiguda de la lira turca aquest dijous, que ja cedeix un 4% després de la decisió de tipus d'interès del Banc Central de Turquia a la seva última reunió de política monetària de l'any. La moneda otomana ha superat el canvi de 15 per dòlar a l'avantsala del conclave bancari i ha estirat els nous mínims històrics fins a 15,50 per dòlar després de conèixer que el supervisor monetari turc prossegueix el seu cicle de flexibilització amb una nova baixada de la taxa de interès. Enfront de l'euro, s'ha depreciat fins a 17,55 euros per cada euro.

El banc central ha rebaixat el tipus d'interès repo una setmana en 100 punts bàsics, fins al 14%, segons el consens de mercat. Aquesta xifra està molt per sota de la inflació, que va pujar al 21,3% al novembre, el ritme més ràpid en tres anys.

Amb aquesta baixada, les autoritats han retallat el tipus d'interès clau en 500 punts bàsics des del setembre, en línia amb les exigències del president Recep Tayyip Erdogan d'una política monetària més flexible per ajudar a impulsar el creixement i crear llocs de treball.

Des que van començar les retallades, la lira ha perdut més del 40% del seu valor, percentatge que suposa la caiguda més gran del període als mercats emergents.

La vigília de la decisió de dijous, Erdogan va remodelar els viceministres de Finances del govern en un decret publicat al butlletí oficial dimecres a la nit. Dues setmanes abans, Erdogan va nomenar el ministre de Finances, Nureddin Nebati, un antic legislador del partit governant que recolza la política de tipus d'interès baixos del president.

Noticias relacionadas

contador