les banques de la zone euro face a des risques croissants jusqu en 2023

L'euro ha tornat a cotitzar a nivells de preu al voltant de la paritat amb el dòlar aquest dijous, després que dimecres aconseguís tancar per sobre del canvi 1:1, enfilat per les expectatives del mercat, de més del 80%, que el Banc Central Europeu (BCE) escometrà la pujada més gran de tipus de la seva història i elevarà el tipus de dipòsit en 75 punts bàsics. El 60% d'experts del consens d'analistes de Bolsamanía aposta per una pujada tan gran, mentre avisen que el debat entre 'falcons' i 'coloms' al si del Consell de Govern serà intens i alerten sobre noves caigudes per a la moneda comunitària si el banc central no compleix o si acompanya l'augment d1un missatge neutral o 'dovish'.

  • 1,0694$
  • -0,33%

La divisa europea ha recuperat un 1,5% des dels nous mínims de 20 anys aconseguits dimarts, en gran mesura també a causa de la pausa que s'ha pres el dòlar al seu impressionant ral·li. Des de l'inici de la sessió nord-americana la divisa es va mostrar una mica feble, “es va prendre un descans d'una carrera alcista que va portar a l'euro nous mínims de 20 anys dimarts, i de 24 anys al ien la vigília, en tocar els 145.00. La lliura esterlina va assolir un mínim de diverses dècades, fallint fins i tot el seu mínim del març del 2020, per aturar-se als 1.1403 dòlars”, comenta Adrián Aquaro, analista de Trader College.

A poques hores de l'anunci del BCE l'euro està tan a prop de quedar a nous mínims de 20 anys, alguns experts parlen dels 0,96 dòlars com a possible objectiu de les caigudes –com de canviar de tendència de mitjà termini. “Així ha operat la moneda única durant els darrers temps: la seva baixada va ser tan vertical, que la seva tendència baixista queda a prop de la fallida, almenys des d'un costat tècnic”, apunta Aquaro.

Qualsevol pujada menor de 75 punts bàsics per part del BCE en la reunió de dijous que ve es consideraria “una important decepció per als mercats i molt probablement desencadenaria una brusca i immediata caiguda de l'euro, tenint en compte que en aquests moments els 'swaps' valoren amb una probabilitat superior al 90%, una pujada d'aquesta magnitud”. Per a Ebury, la reacció de la moneda comuna a una pujada de tipus de 75 punts bàsics dependrà de diversos factors, com l'avaluació del banc sobre les perspectives de creixement, les projeccions actualitzades sobre la inflació i les orientacions (o la manca d'elles) sobre futures mesures polítiques.

“Si el banc advertís de la possibilitat d'una recessió profunda, indicant al mateix temps que podria apujar els tipus a un ritme més lent del que esperen els mercats (172 punts bàsics previstos per a finals d'any), l'euro cauria. Per contra, una avaluació lleugerament menys pessimista, combinada amb una retòrica que deixi la porta oberta a una altra gran pujada de tipus a la reunió d'octubre (de 50 o 75 punts bàsics) es consideraria probablement alcista per a la moneda comuna. Tot i això, en el context de la greu situació dels mercats energètics europeus, pot resultar difícil que l'euro registri guanys significatius després de la reunió, especialment enfront del dòlar nord-americà”, assenyala Ebury en la seva anàlisi prèvia a la reunió del BCE.

Una política de pujada de tipus d'interès més pronunciada per part del BCE podria frenar almenys la depreciació de l'euro i tenir un efecte de refredament sobre la inflació, afirma Swissquote Bank. "Dic, frenar, perquè en aquest moment no hi ha gaire cosa a fer per aturar l'hemorràgia de l'euro", matisa Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, en una nota d'anàlisi. És probable que l'euro continuï perdent pes, juntament amb les economies europees, però com més lenta sigui la caiguda, millor per a les economies, assenyala Ozkardeskaya. Els mercats valoren una pujada dels tipus d'interès del BCE de 72 punts bàsics.

contador