ep archivo   billetes monedas euros euro dinero 20220825092803
EUROPA PRESS - Archivo

El mercat de les divises continua aprofitant la reculada del dòlar que, després de la caiguda de dilluns, s'ha ampliat aquest dimarts de la mà de la caiguda en el rendiment dels bons dels EUA, per l'esperança del mercat que la Reserva Federal (Fed) estigui a prop d'acabar amb el seu cicle de pujades de tipus. L'euro ha remuntat el declivi de les últimes jornades fins a fregar la paritat amb el 'bitllet verd' i la lliura suma una recuperació de l'11% des dels mínims històrics del 26 de setembre, als 1,0350 dòlars.

  • 1,0694$
  • -

Els experts parlen de correcció pura i dura de la moneda nord-americana i rebot de tota la resta, ja que el ral·li es deixa notar també als actius de risc en general i a la borsa de Wall Street, que mantenen un perfil alcista dimecres, encara que és probable que es prenguin un respir després de dues jornades de guanys. "No hi va haver canvis a les notícies, ni a les expectatives dels mercats. Les notícies són similars a les de fa 15 dies. Només va canviar que els inversors, en lloc de vendre, ara compren", comenta Adrián Aquaro, analista de Trader College.

La pregunta ara és fins on es podrà estirar aquest comportament del dòlar. L'expert avisa que l'ISM de serveis dels Estats Units en donarà pistes, seguit de les xifres del mercat laboral nord-americà, previst per divendres.

Mentrestant, l'euro recula després d'haver posat el canvi 1 a 1 a l'abast dels dits. Si bé la guerra a Ucraïna, que va donar lloc a una sèrie d'amenaces vetllades per part del govern de Rússia contra Europa Occidental, el tall gairebé total del subministrament de gas i un augment del preu, generant alhora una crisi energètica amb desenllaç encara obert, "van ser el motiu de la caiguda de l'euro i res d'això no està resolt", assenyala Aquaro. La moneda única ha remuntat gairebé un 5% des dels seus mínims de 20 anys als quals va arribar a la setmana passada, als 0,9530 dòlars, no obstant això, s'ha girat a la sessió europea i cotitza per sota dels 0,9950 dòlars.

En bona mesura, aquesta recuperació de l'euro coincideix amb un creixement marcat de la lliura esterlina, que ha deixat màxims al voltant d'1,15 dòlars, encara que també es replega cap als 1,14 dòlars. Això sí, “convé no perdre de vista que segueix cotitzant a un nivell insòlit fins fa poques setmanes, i que va ser vençut sense dificultats davant la crisi energètica, econòmica i política del Regne Unit, i molt lluny de les zones dels 1.3500 als 1.4500 que sol ocupar la moneda britànica”, apunta l'analista de Trader College.

El ien, per part seva, ha remuntat per sota dels 144,00 per dòlar, màxims des del 26 de setembre, "en un símptoma que hi ha una certa relaxació dels mercats", assevera l'expert. Tot i això puntualitza que la Fed planifica elevar la taxa d'interès dues vegades aquest any, i els rendiments dels bons del Tresor a 2 anys es mantenen bé per sobre del 4%, amb el banc central venent bons sense pausa.

La realitat és que la demanda del dòlar, que és un refugi segur, ha caigut als últims dies a mesura que millora l'estat d'ànim als mercats mundials, després de les notícies que el nou ministre de Finances britànic, Kwasi Kwarteng, fes marxa enrere en una proposta de reducció d'impostos per a les rendes altes, podria fer més ajustaments en un minipressupost que havia fet caure en picat els mercats de bons i divises a la setmana passada.

Els analistes s'han mostrat cautelosos sobre quant ha canviat realment la perspectiva fiscal de la Gran Bretanya i creuen que la caiguda del dòlar podria remetre a curt termini.

Noticias relacionadas

contador