les banques de la zone euro face a des risques croissants jusqu en 2023 20220906141217

Pujades per a l'euro i la lliura aquest divendres, després d'un dijous intens a les places mundials, entre l'històric augment de tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE), del 0,75% i les primeres decisions del govern de Lizz Truss al Regne Unit. El president de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), Jerome Powell també va acaparar titulars amb un discurs completament falcó, a l'estil del qual va esgrimir a Jackson Hole a finals d'agost. Tot i això, el ral·li del dòlar ha seguit prenent-se un respir, cosa que en gran mesura ha incidit en el bon acompliment dels seus rivals.

  • 1,0717$
  • 0,19%

L'increment del preu dels diners del BCE deixa el tipus d'interès de les principals operacions de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins a l'1,25%, 1,50% i 0 ,75%, respectivament, amb efectes a partir del 14 de setembre de 2022. O el que és el mateix, nivells de 2011, a l'època de Jean Claude Trichet. Però encara és més important que la presidenta de l'organisme monetari, Christine Lagarde, va canviar radicalment el seu discurs d'anys anteriors, per utilitzar un llenguatge agressiu de cara als propers temps. Si bé va descartar un nou augment de 75 punts bàsics, va assegurar que faran falta nous augments de tipus d'interès durant els propers mesos, fins que la inflació reprengui un camí normal, “cosa que sembla llunyana”, comenta Adrián Aquaro, fundador de Trader College.

Aquest expert indica que a favor dels arguments de Lagarde sembla que les dades d'activitat econòmica no s'han desaccelerat de manera concloent, i que les dades d'ocupació ofereixen perspectives optimistes. També apareix com a positiu, encara que està lluny del seu abast prendre cap mesura, que la Unió Europea prengui mesures per pal·liar la crisi energètica al continent, la qual cosa li va donar un fort alleujament amb una baixa important del preu del gas, i amb una baixa substancial del petroli.

A més de Lagarde, els mercats van escoltar Powell, que va ratificar el rumb del banc central, buscant combatre la inflació rècord de 41 anys, encara que per al dòlar els comentaris han passat sense pena ni glòria en aquesta ocasió.

En aquest context, l'euro intenta superar la paritat i puja a màxims des del 26 d'agost, al voltant d'1,006 dòlars, “lluny, molt lluny, de canviar la tendència baixista de mitjà termini, cosa que passaria superant 1,0300 dòlars”, indica Aquaro. La lliura esterlina torna a intentar-ho amb els 1,1600 dòlars i intenta posar terra pel mig amb els mínims de la setmana -preus que no es veien des del 1985- als 1,1403 dòlars, però amb alguns indicis de recuperació.

Els inversors també intenten encaixar la decisió de la primera ministra del Regne Unit, Liz Truss, que ha decretat congelar temporalment les factures energètiques al Regne Unit des de l'octubre. Així ho ha anunciat aquest dijous, i ha dit que amb aquesta mesura les llars britàniques s'estalviaran una mitjana de 1.000 lliures esterlines a l'any.

El ien, en canvi, només es pren un respir en la caiguda, “que no és per mèrit propi, sinó pel descans que es van prendre els rendiments dels bons del Tresor dijous”, diu l'analista de Trader College. “No hi ha canvis en la política monetària, no ha d'haver-hi en els bons, ni en el ien, almenys per ara”, afegeix.

Noticias relacionadas

contador