bce 20220825143921

El BCE ha anat de valent en la reunió d'aquest 8 de setembre. El Consell de Govern ha decidit pujar avui els tres tipus d'interès oficials del BCE en 75 punts bàsics. "Aquest important pas anticipa la transició des del nivell molt acomodatici dels tipus d'interès oficials vigents cap a nivells que asseguraran el retorn oportú de la inflació a l'objectiu del 2% a mitjà termini del BCE", ha dit el banc central en un comunicat. Així, el tipus d'interès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins a l'1,25%, el 1,50% i el 0,75%, respectivament, amb efectes a partir del 14 de setembre del 2022.

Sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern del BCE espera incrementar els tipus d'interès a les properes reunions per moderar la demanda i protegir davant el risc d'un augment persistent de les perspectives d'inflació. Després d'aquest augment, el preu del diner s'ha situat al nivell més elevat des del 2011, quan el BCE va iniciar una dècada d'estímuls monetaris fins a situar els tipus d'interès a terreny negatiu.

Així mateix, és la primera vegada en tota la història del BCE que s'emprèn una pujada tan gran de les taxes. L'últim cop que es va aplicar un increment similar va ser el 1999, com a part del procés de transició cap a l'adopció de l'euro.

En virtut del seu objectiu de situar la inflació al seu objectiu del 2%, el Consell de Govern "reavaluarà periòdicament el camí de la seva política a la llum de la nova informació i de l'evolució de les perspectives d'inflació". Les decisions futures del Consell de Govern relatives als tipus d'interès continuaran depenent de les dades i seguiran un enfocament en què les decisions s'adoptaran a cada reunió, ha explicat.

El Consell de Govern espera tornar a apujar els tipus d'interès perquè la inflació continua sent excessivament elevada i és probable que es mantingui per sobre de l'objectiu durant un període perllongat. Segons l'estimació d'avenç d'Eurostat, la inflació va assolir el 9,1% a l'agost. La forta pujada dels preus de l'energia i dels aliments, les pressions de demanda en alguns sectors a causa de la reobertura de l'economia i els colls d'ampolla a l'oferta continuen impulsant la inflació.

L'autoritat monetària ha explicat que després de l'abandonament de les taxes per sota del 0%, també se suspèn el sistema de remuneració doble per a l'excés de reserves que aplicava fins ara a les reserves dels bancs.

Pel que fa a les reinversions, se seguiran reinvertint els principals del deute vençut que hagi estat comprat a l'empara del programa de compres contra la pandèmia (PEPP, per les sigles en anglès) fins a finals de 2024. Del seu costat, les compres del programa d'actius públics (APP, per les sigles en anglès) es mantindran durant un període de temps "estès" des que el BCE va començar a pujar tipus (juliol).

L'organisme ha subratllat que els venciments del PEPP s'estan reinvertint de manera "flexible" per contrarestar els riscos del mecanisme de transmissió de política monetària en relació amb la pandèmia.

Les vulnerabilitats persistents causades per la pandèmia continuen representant un risc per a la transmissió fluida de la política monetària. Per tant, el Consell de Govern continuarà reinvertint amb flexibilitat el principal dels valors de la cartera de compres d'emergència davant de la pandèmia que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió relacionats amb la pandèmia.

NOVES PERSPECTIVES D'IPC I PIB

El banc central també ha revisat les seves projeccions macroeconòmiques i ara afirma que les pressions sobre els preus s'han continuat intensificant i estenent al conjunt de l'economia, i la inflació podria continuar augmentant a curt termini. A mesura que els determinants actuals de la inflació vagin desapareixent amb el temps i que la normalització de la política monetària es transmeti a l'economia ia la fixació de preus, la inflació baixarà. De cara al futur, els experts del BCE han revisat significativament a l'alça les seves projeccions d'inflació i ara esperen que se situï, de mitjana, el 8,1% el 2022, el 5,5% el 2023 i el 2,3% el 2024.

Pel que fa al creixement de la zona euro, després d'experimentar un rebot al primer semestre del 2022, les últimes dades apunten a una desacceleració substancial del creixement i s'espera un estancament de l'economia durant els últims mesos de l'any i al primer trimestre de 2023.

Els preus molt elevats de l'energia estan reduint el poder adquisitiu de la renda dels ciutadans i, tot i que els colls d'ampolla s'estan relaxant, continuen limitant l'activitat econòmica. D'altra banda, la situació geopolítica adversa, especialment l'agressió injustificada de Rússia a Ucraïna, està afectant la confiança de les empreses i dels consumidors. Aquestes perspectives es reflecteixen en les últimes projeccions dels experts sobre el creixement de l'economia, que s'han revisat notablement a la baixa per a la resta d'aquest any i per al 2023. Els experts esperen ara que el creixement sigui del 3,1% 2022, el 0,9% el 2023 i l'1,9% el 2024.

Noticias relacionadas

contador