ep billetes de euro
EUROPA PRESS - Archivo

Caiguda del dòlar davant tots els seus rivals aquest divendres, especialment contra l'euro que ha tocat màxims de quatre mesos. L'auge de la divisa comunitària per encimada dels 1,12 dòlars, màxims no vistos des del 13 d'agost, se suma a l'acció que viu el mercat de les divises de la mà del ral·li de la lliura d'un 2,5% aquesta matinada.

L'aclaparadora victòria del primer ministre, Boris Johnson, ha agitat els principals encreuaments, però no s'acaben aquí les raons de la gana per les monedes europees. El principi d'acord comercial entre la Xina i els EUA, que retardaria els aranzels previstos per al 15 de desembre, ha insuflat ànim en els inversors, que fugen de les monedes considerades tradicionalment refugis, com el ien, que també cau.

D'altra banda, l'euro acaba de pair la primera roda de premsa de la nova presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, que ve amb ganes de fer les coses a la seva manera i de ventilar les habitacions de la política monetària europea, sense abandonar la línia marcada.

L'euro retrocedeix marginalment des dels màxims, durant una jornada d'elevada volatilitat en què ha recorregut més d'un 0,8%. Manté alces del 0,5% a mitja sessió, apuntalat per l'aparent desescalada del conflicte comercial entre les dues primeres potències mundials després que fonts nord-americanes van dir que Washington havia establert els seus termes per a un acord comercial i havia ofert suspendre part de la nova onada d'aranzels que venç diumenge i retallar-ne altres.

Després de 17 mesos de guerra comercial, persisteix certa incertesa i els operadors esperaran fins que finalitzi el termini del 15 de desembre abans d'augmentar completament la gana pel risc. "Només si està realment signat i és realment oficial, llavors el mercat ho valora completament", indica l'estrateg de Commerzbank FX, Thu Lan Nguyen.

Noticias relacionadas

contador