brexit-discours-du-premier-ministre-britannique-boris-johnson-le-10-decembre-2019-en-pleine-campagne-des-elections-legislatives-anticipees

Boris Johnson ha revalidat el seu càrrec com a primer ministre britànic, i amb honors. Amb 649 d'un total de 650 circumscripcions escrutades, els conservadors s'han fet amb 364 escons a la Cambra dels Comuns, un resultat molt per sobre dels 326 seients que es requereix per a la majoria absoluta. La cara amarga la posen els laboristes de Jeremy Corbyn, que han obtingut 203 parlamentaris, cosa que ha provocat una ràpida reacció del socialdemòcrata, que ja ha anunciat la seva dimissió.

Boris Johnson tindrà via lliure al Parlament per culminar el Brexit, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, després de l'últim acord al qual es va arribar a Brussel·les i la pròrroga concedida fins a finals de gener. De fet, en les seves primeres declaracions després de conèixer el resultat electoral, el 'premier' ha declarat que la seva victòria amb una majoria absoluta en els comicis del 12 de desembre "posa fi a la miserable amenaça" que hi hagi al Regne Unit un altre referèndum de Brexit.

La lliura, autèntic baròmetre del procés per als mercats, s'ha apreciat més d'un 2,5% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,35 dòlars i prop també d'un 2% contra l'euro, fins a les 0,8275 lliures (1,20 euros), des d'on retrocedeix marginalment. La reacció als mercats europeus també ha estat d'eufòria, amb pujades de l'1,5%, en canvi el FTSE encaixa amb moderació els resultats dels comicis d'aquest dijous, amb pujades del 0,7%. El resultat de Johnson el col·loca 66 escons per sobre dels aconseguits per la seva antecessora en el càrrec, Theresa May, en les eleccions de 2017 i és la majoria conservadora més voluminosa des de l'era Thatcher.

Els analistes assenyalen que els comicis també reflecteixen el clar rebuig de les polítiques d'esquerra de Corbyn. Els laboristes es desplomen 42 escons en comparació amb els resultats de fa dos anys i mig i els Liberals Demòcrates també pateixen, amb una caiguda de 10 escons, cosa que deixa la seva representació en tan sols 11 parlamentaris.

Notable pujada també la del Partit Nacionalista Escocès de Nicola Sturgeon que aconsegueix 48 seients a la Cambra dels Comuns, 13 més que el 2017, cosa que dona ales a la seva amenaça de demanar un segon referèndum per a Escòcia quan es materialitzi el divorci entre la UE i el Regne Unit.

Els unionistes del DUP, per la seva banda, han lamentat el fort revés sofert electoral a Irlanda de Nord, la qual cosa suposa una pèrdua d'influència al Palau de Westminster. S'han quedat amb 8 escons i n'han perdut 2, cosa que dificultarà la seva influència per retardar o bloquejar assumptes com el del Brexit, una cosa que des de la formació sempre s'ha temut a causa de la particular situació d'Irlanda de Nord en tot aquest assumpte.

Si es confirma la resta de projeccions, Irlanda de Nord hauria triat nou parlamentaris nacionalistes, set del Sinn Féin, dos del Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDLP), i vuit parlamentaris sindicalistes, segons ha informat el diari britànic The Guardian.

REACCIONS

La ministra de l'Interior, Priti Patel, va ser la primera integrant del govern en reaccionar i va manifestar que el missatge 'tory' sobre "la necessitat de trencar el bloqueig que ha dominat el Parlament i fer realitat el Brexit" ha estat traslladat per uns "candidats increïbles".

Poc abans, el mateix Johnson va enviar un correu electrònic als membres del partit en què els demanava que "gaudiran d'una celebració" arran dels sondejos. "Espero que gaudeixin d'una celebració aquesta nit. Han impulsat aquesta campanya. No podríem haver-ho aconseguit sense vostès", ha subratllat.

Noticias relacionadas

contador