johnson libra

La lliura, el termòmetre del Brexit durant els tres últims anys i mig, ha protagonitzat un estratosfèric ral·li aquesta matinada contra el dòlar i l'euro. Després de conèixer l'aclaparadora victòria del primer ministre, Boris Johnson, en els comicis d'aquest dijous, que ha aconseguit 364 escons amb gairebé el 100% escrutat, la moneda s'ha disparat fins a una fita contra el dòlar als 1,35 dòlars i de 0,8275 lliures per euro.

La divisa ha pausat el seu ral·li durant les últimes hores i retrocedeix més d'un 1% -encara que manté alces de l'1,5%- però els experts apunten que, després dels màxims de gairebé un any i mig en el cable (lliura/dòlar ) i de disparar-se fins gairebé als nivells en què cotitzava contra l'euro abans del referèndum del Brexit de 2016, els 1,37 dòlars i 0,81,00 euros són objectius més que possibles.

Alguns experts havien augurat un ral·li fins als 1,39 o 1,40 dòlars en el cable, en obtenir Johnson una àmplia majoria absoluta. Aquest pronòstic s'ha materialitzat, ja que els resultats situen els conservadors molt per sobre dels 326 escons de la majoria absoluta i suposen un auge de 66 seients comparat amb les eleccions de 2017. Es tracta de la representació 'tory' a la Cambra dels Comuns més àmplia des de l'era Thatcher el 1987.

"Era el millor resultat per a la lliura al curt termini", assenyalen els experts de MUFG Bank. El nou govern conservador es mourà ràpidament per aprovar l'acord Brexit de Johnson i permetre que el país abandoni la Unió Europea (UE) al final de gener, de manera que "el risc d'un Brexit sense acord s'ha ajornat fins al final de l'any que ve, cosa que proporciona un alleugeriment a curt termini per a la moneda, juntament amb el clar rebuig de les polítiques d'esquerra de Jeremy Corbyn", afegeixen.

Les grans dimensions de la majoria 'tory' és un bo addicional i li donarà més espai a Johnson per maniobrar en futures negociacions amb la UE sobre la nova relació comercial i "potencialment sobre estendre el període de transició més enllà del final de l'any que ve", prossegueixen els analistes. A més, el nou executiu conservador ja no dependrà tant dels brexiteers durs (els anomenats "espartans") i del DUP irlandès per aprovar una legislació que podria facilitar estendre el període de transició si un acord comercial futur no ha estat acordat a temps a finals de 2020, i "obre més àrees per al compromís en el futur tractat amb la UE", argumenten aquests analistes.

"Creiem que la lliura ara cotitza en un preu on ja ha descomptat el resultat electoral", asseveren els analistes del banc nipó. "Si bé, encara hi ha marge perquè la lliura estengui el seu avanç per sobre dels 1,3500 dòlars per al cable i per sota de les 0,8300 lliures per a l'euro/lliura, és probable que els guanys siguin més graduals i modestes", preveuen. "Perquè la lliura estengui el seu avanç, el mercat necessitarà evidències que l'economia del Regne Unit està millorant en resposta a la reducció de la incertesa política i de la consecució del Brexit", arrodoneixen.

Noticias relacionadas

contador