euro dollar 20220905083621

El mercat de les divises continua ballant al so de la fortalesa del dòlar, l'índex de referència del qual ha reprès la seva escalada per sobre de 114,50. Aquest repunt s'afegeix al drama domèstic de l'euro i la lliura, i continua pressionant el ien, el iuan i les monedes de països emergents.

  • 1,0647$
  • 0,03%

La moneda nipona es torna a depreciar a tota velocitat, camí als recents mínims des del 1998 que va abandonar després de la intervenció del govern nipó i malgrat els esforços de Banc del Japó i les seves compres extraordinàries de bons per sostenir la corba de rendiment. La lliura es manté al voltant dels 1,06-1,07 dòlars, l'euro ha ampliat els seus mínims de 20 anys fins a 0,9540 dòlars i el iuan també cau a mínims des del 2008 després de superar els 7,2 enfront del dòlar.

Si bé el repunt del 'bitllet verd' és el gran responsable de l'última onada de vendes a tots els encreuaments, l'euro pateix pressió addicional des del front de la guerra a Ucraïna. Les fuites als gasoductes més importants, "arran d'una sèrie de fuites que tenen el clar objectiu d'interrompre els fluxos de gas procedents de Rússia i els esforços europeus per acumular reserves de gas es converteixen en el centre d'atenció", indica Joshua Mahony, analista d'IG.

El que semblen intents de sabotatge s'afegeix al fet que Rússia ja ha restringit gradualment les exportacions a través del gasoducte Nord Stream 1 i “aquesta última interrupció probablement posarà un límit a la quantitat de gas que Rússia proporcionarà a Europa durant tot aquest proper hivern“, avisa l'expert.

D'altra banda, les notícies que arriben des d'Itàlia, on la ultradreta de Giorgia Meloni encapçalarà una coalició de govern conservadora, mantenen els operadors fora de la moneda comunitària, per por que les possibles tensions amb la Unió Europea (UE) encara llastren més la zona euro.

Al Regne Unit, al drama de la lliura, a la promesa d'elevar els tipus d'interès a un ritme sense precedents i a la política que alguns experts qualifiquen de "fantasia" del Govern de Liz Truss, s'hi afegeix una declaració també sense antecedents del Fons Monetari Internacional (FMI). L'entitat supranacional ha llançat un mordaç atac contra el pla del Regne Unit d'aplicar retallades fiscals finançades amb el deute per valor de 45.000 milions de lliures, instant el Govern a "reavaluar" el pla i advertint que el paquet "sense objectius" amenaça amb avivar la inflació.

El Fons ha avisat que estava "seguint de prop" els esdeveniments al Regne Unit i que estava "compromès amb les autoritats" després que el ministre d'Hisenda Kwasi Kwarteng desvetllés les retallades fiscals a la setmana passada, provocant un col·lapse en el valor de la lliura esterlina i un augment dels costos d'endeutament del país.

Noticias relacionadas

contador