libra portada caidas

Forta remuntada de la lliura a l'obertura dels mercats europeus aquest dilluns, després de patir una autèntica carnisseria durant la matinada, quan un frenesí venedor que té ressons del flaix crash del 2016 ha assejat la moneda britànica durant uns 20 minuts i ha provocat una espantada d'inversors que ha enfonsat la divisa un 5%. El cable (lliura/dòlar) ha arribat a un mínim històric de 1,0327 dòlars abans d'estabilitzar-se al voltant d'1,05405 dòlars, un 2,9% per sota del tancament de la sessió anterior, quan ja en va perdre més d'un 3,5%. Hores després, ha retallat el declivi fins als 1,07 dòlars i es deixa al voltant d'un 1% enfront de la moneda dels EUA.

  • 1,2496$
  • 0,27%

Enfront de l'euro, la moneda també ha caigut més d'un 3% i ha tocat nous mínims des del març del 2020, gairebé als 0,93 lliures. Tot i això, ha aconseguit recompondre's fins als 0,9030 lliures per euro, amb una caiguda de també un 1%. La magnitud i velocitat de la depreciació han suscitat especulacions d'una intervenció del Banc d'Anglaterra (BoE) per frenar la sagnia.

L'abrupta reacció en la moneda es va produir després que el ministre de la Hisenda Kwasi Kwarteng es comprometés a continuar retallant impostos, fins i tot quan els mercats van emetre un veredicte condemnatori sobre les polítiques fiscals anunciades divendres i que va instigar les vendes en la divisa, que ja es trobava a mínims des del 1985 contra el bitllet verd. "La lliura esterlina sembla una moneda d'un mercat emergent, sobretot si s'observa el preu de la lliura esterlina fa uns quants mesos i es compara amb la situació actual", comenta Naeem Aslam, analista d'Avatrade.

"El ministre va sorprendre en oferir més retallades d'impostos del que s'esperava, una visió molt inflexible sobre les futures polítiques fiscals, així com poques garanties sobre com s'equilibraran finalment els comptes. Esperem que el Banc d'Anglaterra pugi 75 punts bàsics a la reunió de novembre per mitigar els riscos d'inflació a mitjà termini", comenten els analistes de Barclays.

"Encara que el cost del paquet energètic (8% del PIB) i la major part de les retallades fiscals (1,5% del PIB) eren àmpliament esperades, el ministre, no obstant, va duplicar les retallades fiscals addicionals (0,5% del PIB), cosa que, en absència de mesures de compensació d'ingressos/despeses, ha suscitat preocupacions sobre l'estratègia fiscal i la combinació de polítiques del Regne Unit", afegeixen. "Si la caiguda continua i s'estén a altres mercats, hi ha el risc que l'administració de la primera ministra Liz Truss, que fa uns dies que està al càrrec, es vegi abocada a una crisi que podria obligar a una ràpida resposta política", comenten des de Bloomberg.

Des de Barclays creuen que "cal esperar que el Govern aclareixi el seu compromís d'equilibrar els comptes anunciant retallades de la despesa i resultats de la reforma abans del pressupost del novembre". "Això hauria d'ajudar a desviar les preocupacions immediates relacionades amb les grans retallades fiscals sense finançament. A més, esperem que el Govern llanci una campanya d'estalvi energètic durant l'octubre", assenyalen.

Noticias relacionadas

contador