brexitlibra2

La lliura manté aquest dijous els guanys assolits en una jornada d'infart en la saga del Brexit. La primera ministra britànica, Theresa May, va sortir victoriosa de la moció de confiança presentada pel seu propi partit i la moneda ho va celebrar amb un auge d'un 1,6% de mínims a màxims contra el dòlar, fins als 1,2670 dòlars, des d'on ha cedit marginalment a mesura que els inversors han anat digerint la realitat: 117 diputats ‘tories’ van votar en contra seva. Enfront de l'euro, el moviment va ser similar, encara que es manté per sobre de les 0,90 lliures per cada moneda comunitària.

El fet que un terç dels parlamentaris del seu partit es mostressin partidaris del desafiament al seu lideratge posa en relleu que l'acord del Brexit difícilment superarà el tràmit en la Cambra dels comuns, on la ‘premier’ necessita 320 suports. Sense possibilitat de gratar vots entre la resta de partits minoritaris i amb els laboristes també en contra, els experts no aposten perquè la lliura manté el múscul ja que el panorama para del Brexit segueix sent igual d'incert i un divorci sense acord està en totes les travesses.

“El 75% del Parlament rebutja l'acord de May pel que res no ha canviat realment en al narrativa del Brexit”, comenten els analista de Rabobank. “La pilota torna a la teulada de la Unió Europea (UE), que té ara la missió de llançar algun missatge que relaxi les preocupacions britàniques sobre la frontera amb Irlanda del Nord”, agreguen, encara que assenyalen que serà pura xerrameca perquè no s'espera cap gest concret.

SEGÜENTS PASSOS

Ara com ara, la gira europea de May no ha donat els fruits esperats i l'única cosa que ha obtingut ha estat la negativa dels líders de diversos estats dels Vint-i-set a renegociar el pla de sortida. La mandatària es dirigirà a Dublín per negociar també amb Irlanda, mentre tracta de guanyar temps per convèncer als diputats escèptics i opositors al seu acord. Tot fins a arribar a la data límit del 21 de gener, quan ha de tornar a Westminster i tornar a plantejar la votació que va desconvocar l'11 de desembre que “amb tota probabilitat perdrà”, assenyala Stephen Innes, analista de Oanda.

“Si fracassa, una moció de censura del Parlament és el desenllaç més probable”, assenyala aquest analista, després de la qual la Càmera té 14 dies per proposar un altre candidat, en cas contrari es convocaran noves eleccions. L'expert de Oanda indica que “les setmanes esdevenidores seguiran sent igual de mogudes amb un lliura extremadament vulnerable als titulars”.

Altres analistes insisteixen en les seves previsions extremadament a la baixa per a una moneda el comportament de la qual recorda més a les dels països emergents que a la sòlida divisa que solia ser. L'extrema volatilitat de la lliura provoca que totes les signatures d'inversió i d'anàlisi recomanin als inversors extremar la cautela i reduir la seva exposició, amb previsions que apunten als 1,20 dòlars en el millor dels casos.

contador