chica-paseando-junto-cartel-libra
Reuters

La lliura s'ha desplomant aquest divendres a prop d'un 0,4% fins als 1,29 dòlars, encara que poc després ha aconseguit recuperar els 1,30 dòlars, després que el Parlament britànic hagi rebutjat per tercera vegada l'acord sobre el Brexit de la primera ministra Theresa May, augmentant les pèrdues que havia patit durant l'última setmana.

La divisa britànica no ha pogut mantenir el tipus després d'una nova setmana d'infart al Brexit i ha acabat engolida pel caos parlamentari. No obstant això, la moneda "no ha fet trencat cap nivell important" en el seu descens de dijous, assenyala Craig Erlam, analista d’Oanda, i això n’és el millor símptoma que els inversors mantenen l'esperança.

Després d’aferrar-se a la franja dels 1,31 dòlars, la moneda britànica s'ha lliscat fins als 1,30 dòlars, preu sobre el qual planeja aquest divendres, abans que el Parlament voti una moció del govern de Theresa May sobre l'Acord de Retirada. D'aquesta manera, la 'premier' espera aconseguir la pròrroga fins al 22 de maig, cosa que insufla cert optimisme al mercat que es trobarà algun tipus de solució al mal pas, que eviti un divorci sense acord.

"El motiu és simple", explica Erlam, "el Brexit caòtic és encara possible, però és poc probable". Amb tot, les vendes en la moneda britànica l'han portat gairebé a superar el seu pitjor canvi en més d'una setmana i, per sota, només queden els mínims de març, als 1,2960 dòlars. Contra l'euro, la situació és homòloga, amb una caiguda de la lliura fins preus no vistos des del 22 de març a les 0,8630 lliures.

Però altres experts, com Adrián Aquaro, fundador de Trader College, el comportament de la moneda britànica es fa gairebé impossible d'analitzar si no és per a curt termini. "Veure els gràfics de 4 hores del cable (lliura/dòlar només confirma que l'anàlisi tècnica no falla, després d'una severa caiguda, dijous la lliura va estacionar en una línia de tendència alcista després de la qual cosa assistim a un tebi rebot", indica l'expert.

D'antuvi, la moneda s'ha lliscat just fins als 1,30 dòlars després de la publicació del PIB. L'economia del Regne Unit va créixer un 1,4% el 2018, enfront de l’1,8% de l'exercici anterior, el seu ritme més baix des de 2012, a conseqüència del procés del Brexit, segons ha confirmat aquest divendres l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica ( ONS) en presentar el seu segon i últim càlcul.

L'euro, per la seva banda, "acompanya la lliura en les seves desventures, buscant novament els seus mínims d’1,1175, on el 61.8% del ral·li 1,0340/1,2555 li va donar alleujament momentani", indica el fundador de Trader College.

Noticias relacionadas

contador