librabrexitcb1

La lliura està vivint aquest dijous una jornada de forta volatilitat, i en aquests moments cotitza en verd després d'haver patit importants pèrdues durant el matí d'un dia clau per a la renegociació del Tractat de Retirada del Brexit. La primera ministra britànica, Theresa May, ha arrencat de la Unió Europea (UE) la concessió de reobrir les negociacions sobre el divorci per modificar la declaració política que acompanya l'acord de retirada de 585 pàgines. Però el pessimisme del Banc d'Anglaterra (Boe) ha aigualit la festa al mercat de les divises.

La divisa britànica ha prolongat els seus mínims de dues setmanes per sota de les 1,29 lliures, fins a les 1,2855 lliures, on ha rebotat fins a fregar les 1,30, pel cert optimisme que Brussel·les vulgui, almenys, seure a parlar. Enfront de l'euro es manté a prop de les 0,88 lliures, al voltant dels mínims de dues setmanes de la moneda del Regne Unit del 5 de febrer. El declivi des dels màxims de fa 15 dies als 1,32 del cable (lliura/dòlar) i en els 0,8617 contra l'euro ja arriba al 2,3%. L'aguda retallada suscita pessimisme entre els analistes, que aposten perquè segueixi la seva correcció cap als 1,28 dòlars contra el 'bitllet verd'.

Els analistes apunten que, després de la publicació de les actes del BoE i de la seva retallada de cinc dècimes en el creixement, el mercat està traient la conclusió que el preu del diner es mantindrà als nivells actuals o, fins i tot per sota, a llarg termini, de manera que la lliura està sent castigada.

En les actes de la reunió del Comitè de Política Monetària del supervisor monetari, aquest ha destacat que el país afronta el ritme de creixement més feble en 10 anys aquest 2019. La retallada del PIB ha estat de cinc dècimes. Preveu que creixi un 1,2% aquest any, respecte a l'1,7% anterior.

El BoE ha reiterat que podria reduir les taxes d'interès, o elevar-les, després del Brexit, depenent de com es desenvolupi. Això es deu al fet que el banc podria (en teoria) reduir els costos dels préstecs per ajudar a l'economia, o augmentar-los per protegir la lliura i combatre la inflació. Tot depèn de si el Brexit afecta la demanda (empreses perjudicades) o l'oferta (en el qual els consumidors i les empreses lluiten pels recursos escassos que ingressen al Regne Unit).

BRUSSEL·LES RENEGOCIA PERÒ NO DEL TOT

La cautela s'ha imposat entre els inversors també perquè, tot i que Brussel·les ha canviat el seu tarannà, l'acord de retirada, de moment, roman innegociable per la Comissió Europea.

Un comunicat de la Comissió Europea pactat entre les dues parts indica que "les converses es van dur a terme en el context d'una determinació compartida d'assolir una associació sòlida per al futur". Durant la trobada, May "va plantejar diverses opcions per fer front a les preocupacions amb l'Acord de Retirada en línia amb els seus compromisos amb el Parlament britànic. I el president Juncker ha subratllat que la UE27 no reobrirà l'Acord".

No obstant això, el president de la Comissió Europea "va expressar a la primera ministra britànica" la seva disposició a afegir un text a la declaració política acordada pels 27 i el Regne Unit per a ser més ambiciosos en termes de contingut i velocitat pel que fa a la relació futura entre la Unió Europea i el Regne Unit".

Noticias relacionadas

contador