banque-d-angleterre-carney-se-dit-pret-a-prolonger-son-mandat

El Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) ha mantingut els tipus d'interès sense canvis al 0,75% durant la seva penúltima reunió abans que s'executi l'Article 50 del Tractat de Lisboa, pel qual es produirà el Brexit. L'entitat dirigida per Mark Carney ha pres aquesta decisió per unanimitat i, a més, ha retallat dràsticament el creixement del país a les portes del divorci amb la Unió Europea (UE).

En les actes de la reunió del Comitè de Política Monetària del supervisor monetari, aquest ha destacat que el país afronta el ritme de creixement més feble en 10 anys aquest 2019. La retallada del PIB ha estat de cinc dècimes. Preveu que creixi un 1,2% aquest any, respecte a l'1,7% anterior. Segons el banc central, "l'alentiment reflecteix un descens de l'activitat a l'exterior i els enormes efectes de les incerteses del Brexit a l'economia domèstica". La rebaixa de cara a 2020 ha estat de dues dècimes: fins a l'1,5% des de l’1,7% anterior.

"L'economia mundial ha continuat desaccelerant durant els últims mesos, amb un estovament general en totes les regions. Aquesta desacceleració reflecteix l'enduriment passat en les condicions financeres globals, així com l'impacte inicial de les tensions comercials en el sentiment empresarial", comenta el regulador fent referència a la guerra comercial entre la Xina i els EUA. "S'espera que el creixement global caigui per sota de la tendència durant els propers trimestres, cosa que pesarà sobre el comerç net del Regne Unit, abans de pujar a taxes potencials", afegeix.

TIPUS D'INTERÈS A FUTUR

El BoE ha reiterat que podria reduir les taxes d'interès, o elevar-les, després del Brexit, depenent de com es desenvolupi. Això es deu al fet que el banc podria (en teoria) reduir els costos dels préstecs per ajudar a l'economia, o augmentar-los per protegir la lliura i combatre la inflació. Tot depèn de si el Brexit afecta la demanda (empreses perjudicades) o l'oferta (en el qual els consumidors i les empreses lluiten pels recursos escassos que ingressen al Regne Unit).

"Les perspectives econòmiques seguiran depenent en gran mesura de la naturalesa de la retirada de la UE, en particular dels nous acords comercials entre la Unió Europea i el Regne Unit; si la transició cap a ells és abrupta o suau, i com responen les llars, les empreses i els mercats financers", ha indicat l'entitat. "El camí apropiat de la política monetària dependrà del balanç d'aquests efectes sobre la demanda, l'oferta i el tipus de canvi. La resposta de la política monetària al Brexit, sigui quina sigui la forma que prengui, no serà automàtica i podria ser en qualsevol direcció , ha afegit.

Amb tot, el mercat està traient la conclusió que el preu del diner es mantindrà als nivells actuals o, fins i tot per sota, a llarg termini, de manera que la lliura està sent castigada i es canvia de mans a les 1,2877 dòlars.

Noticias relacionadas

contador