johnson libra

La lliura ha assolit el seu millor canvi des del 16 de juny aquest dimarts, impulsada per les bones notícies que arriben des de les negociacions del Brexit, iniciades la setmana passada, i que tenen com a objectiu rubricar un acord comercial a temps per a la cimera europea d'octubre. La moneda ha fregat els 1,26 dòlars i les 0,8980 lliures contra l'euro, i manté part de la pujada aquest dimecres, en una jornada en què també s'espera la presentació del pla econòmic del Govern de Boris Johnson per pal·liar la crisi del virus i retallar l'atur.

Les converses entre Londres i Brussel·les han avançat aquestes últimes hores: ha transcendit que la Unió Europea (UE) està disposada a fer concessions en matèria de política pesquera, un dels principals esculls en el disseny de la nova relació entre totes dues parts després del 31 de desembre. No obstant això, “l'impuls que ha rebut la moneda serà temporal, ja que un acord sobre els drets de pesca no necessàriament resoldrà problemes com l'accés de Londres als mercats financers europeus després de la sortida de la UE i el problema d'Irlanda del Nord”, avisa Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote.

“Qualsevol progrés en un d'aquests aspectes incrementaria les probabilitats que hi hagi un acord a temps per al divorci i, per tant, canviaria la perspectiva sobre la lliura que, ara com ara, continua sent negativa”, agrega.

D'altra banda, l'actualitat a l'altre costat del Canal de la Mànega passa per la presentació del canceller d'Hisenda, Rishi Sunak, del pla del Govern 'tory', conegut com el 'mini pressupost' per mantenir els llocs de feina i impulsar la recuperació econòmica. Inclourà una sèrie de mesures com ara rebaixes de l'IVA i retallades d'assegurances, cupons vacacionals per augmentar la despesa a múltiples sectors i incrementar l'activitat per abordar la desacceleració econòmica induïda per la Covid al Regne Unit. "Malgrat el deute creixent del govern, tot estímul addicional atenuaria les preocupacions de recessió a Gran Bretanya i tindria un impacte positiu tant sobre l'FTSE com en la lliura esterlina", rubrica Ozkardeskaya.

Noticias relacionadas

contador