ep billetes de 5 dolares
picture alliance / dpa - Archivo

Com era més que previsible, el dòlar va caure després que la Reserva Federal dels EUA pugés els tipus en un 0,50%, tal com s'esperava, i assenyalés que es produiran alces similars durant les dues properes reunions. Amb l'amenaça d'increments del 0,75% descartades, ara com ara, els mercats han tingut una excusa per reduir les posicions llargues al dòlar. El 'bitllet verd' ha caigut davant de tots els seus rivals i l'índex del dòlar es va desplomar un 0,90% fins al nivell de ruptura de 102,50.

  • 1,0694$
  • -0,33%

Des d'un punt de vista tècnic, "l'índex del dòlar s'hauria de mantenir al voltant d'aquestes regions i reprendre la tendència alcista", indica Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "Els moviments observats entre dimecres i dijous als mercats de divises i de renda variable semblen obeir més al posicionament que a un canvi estructural en el sentiment", afegeix. "No obstant, atès el que ha pujat el dòlar, no descarto una correcció més profunda fins a la zona de 101,00", postil·la.

L'euro/dòlar va deixar pujades del 0,90% després del FOMC, fins als 1,0620, abans de baixar fins als 1,0610 i passar a batallar amb la barrera dels 1,06 dòlars. "La pujada de l'euro es deu completament al dòlar nord-americà i no a l'euro, i com a tal, crec que el moviment de pujada és correctiu", diu Halley. "Els tipus no van enlloc a Europa i la proposta d'embargament de petroli d'Europa a Rússia ha fet que els riscos d'Europa de l'Est tornin a ser el centre d'atenció", afegeix l'expert que avisa que no se'n pot descartar una represàlia a través del gas natural per part de Rússia.

El panorama tècnic de l'euro/dòlar "continua sent extremadament baixista, fins i tot sense els riscos externs per a la moneda única", avisa l'expert d'Oanda. Continua sent molt per sota de la seva ruptura de diverses dècades als 1,0800 dòlars, i només un tancament setmanal per sobre d'aquesta xifra suggeriria que la tendència baixistaa ha acabat per ara. Les pujades per sobre dels 1,0700 dòlars continuaran sent difícils de sostenir i els riscos s'inclinen cap a una represa a la baixa.

La lliura esterlina també havia d'experimentar un repunt i, durant la nit, va pujar un 1,10% fins als 1,2635 dòlars després de la Fed. El repunt s'ha esvaït ràpidament, i el cable (lliura/dòlar) ha caigut un 0, 56% fins als 1,2565 dòlars a Àsia, tot esperant la decisió sobre els tipus d'interès del Banc d'Anglaterra d'aquesta nit i de les eleccions d'avui a les Illes del Nord, que augmenten el risc de Brexit.

Les divises asiàtiques han pujat durant la nit, liderades per la rupia índia després de la pujada no programada dels tipus d'interès per part del Banc de la Reserva de l'Índia dimecres a la tarda.

Noticias relacionadas

contador