andrew-bailey-nomme-a-la-tete-de-la-banque-d-angleterre

La carnisseria que ha patit la lliura aquest dilluns a la matinada ha incrementat la pressió sobre el Banc d'Anglaterra (BoE) perquè actuï d'urgència mitjançant una pujada de tipus. Els rumors que l'entitat dirigida per Andrew Bailey podria adoptar aquesta mesura en qüestió d'hores o dies s'han tornat un autèntic clam per part dels analistes i inversors de la City per estabilitzar una moneda que molts veuen ara a prop de la paritat amb el dòlar.

Després de les fortíssimes vendes que han apallissat el cable (lliura/dòlar) i l'han portat a una caiguda fins a mínims històrics als 1,0330/50 dòlars, molts creuen que el parell "podria assolir fàcilment la paritat aquesta setmana, si no als propers dies, atès l'actual impuls que estem experimentant al mercat", comenta Naeem Aslam, analista d'Avatrade. No pocs critiquen així mateix que la lliura es comporta com una moneda d'un mercat emergent i una majoria ara aposta per una pujada de 150 punts bàsics per part del Banc d'Anglaterra per al novembre, cosa que implica que s'espera que es produeixi un augment abans de la propera reunió.

Els experts es mostren convençuts que s'acosta un anunci inesperat per part del supervisor, una pujada de fins a un 1% en la taxa d'interès "i els operadors haurien de ser cautelosos", afegeix Aslam.

"El banc central està en una situació difícil i qualsevol intervenció podria ser només una tireta, ja que la lliura sembla no presentar resistència camí a la paritat", assenyala Neil Wilson, analista de Markets.com per part seva. "No actuar seria una negligència deliberada", afegeix. "El mandat de Bailey serà recordat per aquest moment", emfatitza aquest expert. Tot i això, "les pujades entre reunions poden semblar fruit del pànic i Bailey no és dels que reaccionen amb rapidesa.

L'expert de Markets.com es pregunta què passaria si decideix no fer res. "Si el Banc d'Anglaterra es queda de braços plegats amb una retòrica de falcó, els rendiments podrien pujar encara més i provocar més pèrdues de la lliura... una situació difícil".

És clar que les pujades "moderades" dels tipus d'interès per part del Banc d'Anglaterra aquest any han servit de ben poc per recolzar la lliura esterlina davant la pujada del dòlar. Per això, s'ha especulat amb la possibilitat que el Comitè de Política Monetària del banc central estigui obligat a considerar grans pujades de tipus a l'estil dels països emergents per evitar noves pèrdues brusques del valor de la lliura. "Això, tot i aquest fet, podria posar a prova la credibilitat del BoE, podria pressionar la demanda de forma agressiva i, per tant, podria desfer l'impacte de les retallades fiscals presentades divendres pel ministre d'Hisenda, Kwasi Kwarteng, deixant només el llegat d'un deute més gran", avisen els experts de Rabobank.

"Kwarteng no està precisament ajudant a fer front a la reacció del mercat. Va prometre més retallades d'impostos i es va negar a posar un límit a la quantitat que el govern podria demanar prestat", critiquen aquests experts. "Divendres va dir que era un "bon dia" per al Regne Unit. Després de 19 dies, ha destrossat el mercat de bons i ha fet que la lliura es desplomi: ...no és un començament inspirador", sentencien.

Noticias relacionadas

contador