libra portada caidas

La lliura s'ha tornat a desplomar aquest divendres, quan ha arribat a perdre el nivell d'1,11 dòlars, frenada per l'enquesta del PMI del setembre i pel nou "pressupost d'emergència" per afrontar l'increment en el cost de la vida. Els nous mínims des del 1985 per a la divisa britànica se situen als 1,1075 dòlars.

El mercat no ha rebut bé el pla presentat pel ministre d'Economia, Kwasi Kwarteng, aquest divendres, l'anomenat "minipressupost" ('mini-budget'), que pretén alleujar els consumidors asfixiats per l'alta inflació. S'hi inclouen mesures com un paquet de suport a les factures d'energia durant els propers sis mesos, l'eliminació de la pujada de l'impost de societats o la supressió de la taxa addicional d'impost a la renda.

L'anunci ha coincidit amb la publicació de l'enquesta preliminar dels PMI del setembre del Regne Unit, que suggereixen que l'economia està estancada i que no es pot descartar una altra petita caiguda del PIB al tercer trimestre. El PMI compost va caure al seu nivell més baix des del gener del 2021, quan el Regne Unit encara estava en ple tancament, i apunta que el PIB caurà marginalment al 3r trimestre.

Així, el PMI compost per S&P Global/CIPS va caure a 48,4 al setembre, des dels 49,6 d'agost, per sota del consens, 49,0. El PMI de serveis va caure a 49,2, des de 50,9, un altre cop per sota del consens, 50,0. El PMI manufacturer va pujar a 48,5, des de 47,3, per sobre del consens, 47,5.

D'altra banda, l'índex compost de confiança dels consumidors de GfK va caure a -49 al setembre, des de -44 a l'agost, molt per sota del consens, -42.

Noticias relacionadas

contador