bolsonaro-recule-dans-les-intentions-de-vote

La victòria del que ja és el president electe del Brasil, Jair Bolsonaro, que s'ha imposat el seu rival, Fernando Haddad amb el 55,2% dels vots, seguirà alimentant el ral·li del real brasiler, que es manté en els màxims de cinc mesos del 26 d'octubre i es canvia de mans als 3,64 reals per dòlar, preus no vistos des del 24 de maig. No obstant això, els experts avisen que si el nou equip no convenç amb les seves polítiques fiscals, aviat s'esgotarà l''efecte Bolsonaro'.

El que ha enamorat els mercats de la candidatura de Bolsonaro no ha estat la pròpia capacitat del més que segur president brasiler, sinó la figura del seu assessor econòmic i possible ministre de finances, Paulo Guedes, un dels fundadors de l’empresa de capital privat Bozano Investimentos i prestigiós economista de la Universitat de Chicago. "Els inversors lloen els plans econòmics de Guedes", escriu el gestor de Guild Investment, Monty Guild Jr. I encara que els experts de Danske Bank demanen prudència, ja que està per veure com es desenvoluparà, aquest veterà inversor assegura que el simple fet que transmeti "sensació de seguretat i propiciï un entorn més amigable per a les empreses", serà suficient durant els primers mesos.

Empreses com Wells Fargo també es mostren animades sobre les perspectives econòmiques del país i qualifiquen la possible victòria del Partit Liberal com "molt positiva". Guild va encara més enllà i indica que els efectes de la seva presidència impulsaran el real brasiler almenys fins als 3,40 reals per dòlar. Ara s'ha assentat sobre els 3,64 reals.

No obstant això, empreses com RBC Capital Markets i Commerzbank han cridat a la cautela i recorden que els mercats ara compten amb ell per restaurar les finances del país amb una sèrie de mesures fiscals. "Però és probable que les propostes per retallar els beneficis de les pensions, augmentar els impostos i privatitzar algunes empreses estatals trobin una resistència considerable al Congrés", coincideixen. I quan els operadors s'adonin del difícil camí que queda per davant, "desapareixerà l'optimisme i es debilitarà el real", convenen.

El banc alemany espera que l'impuls alcista es mantingui fins als 3,60 reals per dòlar, però, segons recull Bloomberg, opinen que el real es canviarà de mans de nou en 3,90 unitats a inicis de 2019. RBC creu que el ral·li actual pot prosseguir fins als 3,50 reals per dòlar, però augura que l'optimisme s'esvairà ràpidament, amb el real de tornada a 4,20 unitats per dòlar o fins i tot més feble passats tres mesos.

Els analistes de Danske Bank són més positius i esperen que l'apreciació del real prossegueixi. Les seves prediccions per a la moneda se situen als 3,75 reals contra el dòlar a un mes vista i preveuen que tancarà l'any als 3,70 reals. Mentre que d'aquí a 12 mesos situen la moneda als 3,60 reals.

Noticias relacionadas

contador