ep ibex
EUROPA PRESS
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha rebotat un 1%, fins als 8.821,20 punts, beneficiat per l'efecte que el triomf de Jair Bolsonaro al Brasil ha tingut sobre Santander (+2,55%) i Telefónica (+2,54%), molt exposats tots dos al gegant sud-americà. No obstant això, el tancament es produeix lluny del màxim intradia registrat als 8.882,70 punts.

Per la seva banda, Bankia ha estat el valor més baixista després de les seves xifres trimestrals, mentre que Grifols (+8,81%) s'ha disparat davant els bons resultats del seu estudi contra l'Alzheimer, seguit d'ArcelorMittal (+4,09%) i ACS (+3,53%).

Malgrat els recels que suscita el nou president brasiler pel seu discurs xenòfob, considerat d'extrema dreta, el mercat ha rebut amb optimisme la seva victòria perquè ha promès reformar el sistema de pensions i aplicar polítiques més amigables amb les empreses que el seu opositor, el derrotat Fernando Haddad, substitut de Lula al capdavant del Partit dels Treballadors.

Pel que fa als resultats de Bankia, el seu benefici fins al setembre millora un 0,6%, fins als 744 milions d'euros. Els analistes parlen d'uns comptes que compleixen les expectatives en benefici. "Els índexs de qualitat creditícia evolucionen positivament i la ràtio de capital CETI FL es manté per sobre de la mitjana sectorial", assenyalen els experts de Bankinter. No obstant això, l'entitat ha baixat un 2,86% i ha estat el 'fanalet vermell' de l'IBEX, seguit d'Acerinox (-1,67%) i Amadeus (-1,3%).

A Espanya també han publicat comptes Unicaja (-0,92%) i MásMóvil (-3,19%). Al Mercat Continu, han destacat els guanys de Gestamp (+6%), Prisa (+4%) i Atresmedia (+4%).

Pel que fa a altres notícies empresarials, a Espanya també han publicat comptes Unicaja i MásMóvil (que es desploma un 9%). Fora de la nostra país, s'han conegut les xifres d'HSBC entre d'altres. A més, IBM ha anunciat la major compra de la seva història en pagar 29.816 milions d'euros per Red Hat, que puja en borsa més d'un 50%.

SETMANA CURTA

Pel que fa a la resta, aquesta serà una setmana un tant atípica perquè a Espanya se celebra la festivitat de Tots Sants aquest dijous i seran molts els que facin pont fins dilluns que ve. Tot i així, cal recordar que l'IBEX cotitza amb normalitat durant tots els dies de la setmana.

Al pla polític, a Espanya la crisi catalana torna a primera plana el dia en què es compleix un any de la fugida a Brussel·les de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

A Alemanya, aquest dilluns es parla de les eleccions locals del cap de setmana però, sobretot, de l'anunci d'Angela Merkel, que no optarà a la reelecció com a presidenta de la CDU i ha confirmat el final de la seva carrera política quan expiri el seu mandat actual, d'aquí a tres anys.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"L'IBEX tracta de col·locar-se dins del canal baixista que va perforar a la baixa la setmana passada tancant el buit baixista dels 8.806 punts. Es pot dir que és el primer senyal de fortalesa que tenim en molt de temps. Tot i que no per això podem dir que la correcció ha arribat al final, simplement és molt aviat per saber-ho", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"La següent resistència de veritat i aquella que ens pot fer pensar que, potser, alguna cosa pot estar canviant, la trobem en el buit baixista dels 9.163 punts. Per sobre d'aquest nivell (en tancaments) estarem superant també l'últim màxim decreixent (9.140). Encara que no tindrem confirmació de res mentre no saltem per sobre de la directriu baixista (amb tres punts de tangència) que uneix els màxims decreixents des del maig i que en aquest moment passa pels 9.500 punts. No cal dir que queda molta tela que tallar encara", afegeix aquest expert.

En la seva opinió, "el gràfic que millor explica el rebot d'aquest dilluns és el de l'Euro Stoxx 50. Aquest presenta un impecable canal baixista des dels màxims de finals de gener. I el passat divendres el preu va polvoritzar (intradia) la base del canal per tancar per sobre. I ara va arribar el rebot, o això sembla. La teoria xartista resa que a la base del canal, si de cas es compra, no es ven".

"Per tant", conclou Rodríguez, "la clau per al conjunt de les borses europees es troba a l'Euro Stoxx 50 (SX5E) i al nivell dels 3.100 punts. O el que és el mateix, mentre no es perforin els mínims de la setmana passada confiarem en la possibilitat que el rebot iniciat avui tingui continuïtat durant les properes sessions i fins i tot setmanes".

Noticias relacionadas

contador