• El 'tantrum' de les divises emergents no ha fet més que començar, segons Société Générale
  • La moneda xinesa obre en el seu nivell més baix des de juny de 2008
chine-yuan-renminbi-monnaie-billet-drapeau-finance-fusions-acquisitions-croissance-banque-pekin

Les previsions de la Reserva Federal dels EUA (Fed) que el 2017 podria escometre fins a tres pujades dels tipus d'interès, ha esperonat el ral·li del dòlar contra les divises dels principals països emergents. L'avanç de el ‘bitllet verd’, que havia dessagnat les monedes asiàtiques i llatinoamericanes des de la victòria de Donald Trump en la presidència del país, ha rebut un nou impuls i s'ha acarnissat, principalment, contra el iuan i el dòlar de Singapur.

El Banc Popular de la Xina ha fixat el preu del iuan -només permet que fluctuï un 2% a dalt o a baix d'aquest nivell- en el seu nivell més baix des de juny de 2008 en els 6,9350 iuans per cada dòlar. És el canvi més baix d'aquesta divisa contra la moneda nord-americana en més de vuit anys. D'altra banda, el dòlar de Singapur també s'ha precipitat a la baixa i està a la frontera d'aconseguir els seus mínims des de 2009.

El ‘tantrum’ de les divises emergents no ha fet més que començar

En altres llocs del món, el pes mexicà s'ha depreciat prop d'un 1%, en preus de tancament, contra el dòlar, després d'aconseguir un canvi mínim intradiari en els 20,4901 pesos per cada dòlar. Els efectes que l'índex del dòlar -que mesura l'acompliment de la divisa contra una cistella de sis rivals- s'hagi disparat fins a màxims de 14 anys s'han deixat notar també en el real brasiler, que ha perdut un 1,12% contra el ‘bitllet verd’ en la jornada del 14 de desembre, fins als 3,37 reals o el pes xilè, que ha cedit un 0,72%, en preus de tancament.

I és que tal com ha assenyalat Société Générale en una nota a clients, el ‘tantrum’ -translació del famós taper tantrum de la Fed- de les divises dels mercats emergents no ha fet més que començar. Creuen aquests experts que “les tres pujades de tipus projectades per la Fed en 2017 combinades amb altres factors com la bona salut de l'economia d'EUA, la fortalesa del dòlar” afegiran més pressió a les divises d'aquests països.

No obstant això, analistes com Michael Hewson, de CMC Markets, es mostren encara escèptics davant les previsions del banc central i creuen que els esdeveniments “s'estan desenvolupant igual que fa un any”, quan les gràfiques que maneja la Fed projectaven almenys quatre pujades de la taxa d'interès. “Mentre no és aconsellable prendre a la lleugera aquestes projeccions, francament han estat una pèssima guia del que el banc central ha fet en els últims anys, ja que no prenen en consideració com poden afectar els esdeveniments externs a les polítiques de la Fed”, assenyala Hewson.

contador