coronaviruspandemiamundial

L'Ibex 35 ha pujat un 0,21%, fins als 8.741,50 punts, després d'obrir la sessió del dilluns amb un rebot del 2% secundat per la resta d'Europa, que posteriorment ha perdut força. L'índex ha oscil·lat entre els 8.913 i els 8.541 enters en una sessió molt volàtil. El mercat ha descomptat l'informe de l'OCDE, que rebaixa les seves previsions de PIB mundial al 2,4% pel coronavirus. I això que la Fed, el BCE i el Banc Central del Japó han promès estímuls per apuntalar l'economia. Segons Bloomberg, els banquers centrals s'uniran a la reunió dels ministres de finances del G7 que se celebrarà demà dimarts i en la qual es discutiran mesures "coordinades".

  • 11.154,60
  • 1,56%

Durant les últimes sessions, el selectiu espanyol ha estat tan durament castigat com la resta d'índexs europeus, amb un caiguda setmanal de gairebé el 12%, mentre Wall Street va tancar la seva setmana més baixista des de 2008. El pànic es va apoderar dels parquets a causa de l'expansió del coronavirus per tot el món.

El covid-19 s'ha estès a uns 60 països, encara que a la Xina el nombre de nous contagis i morts es troba en clara reculada, amb unes 40 morts durant les últimes hores i poc més de 200 infectats.

El brot ha matat 2.900 persones i n'ha infectat com a mínim 80.000 només a la Xina. A la resta del món, els EUA ha reportat la seva segona mort per la malaltia, i el nombre d'infectats continua creixent a Corea del Sud, Itàlia i l'Iran; a Espanya ja en són 120.

Entre les accions més castigades, apareix una dia més l'aerolínia IAG, que s'ha desplomat un 11%, en ser un dels títols més vulnerables en aquesta crisi, que ha enfonsat més del 30% el seu valor en borsa. També han caigut amb força -més del 3%- Bankia, Santander i Aena.

En positiu, ha destacat la pujada de MásMóvil. El seu repunt té lloc després de l'adquisició de Lycamobile Spain. Cellnex, Ferrovial i Iberdrola han estat altres valors alcistes del dia.

En matèria econòmica, l'activitat industrial de la Xina s'ha desplomat aquest febrer fins a 40,3 des de 51,1, segons el PMI Caixin de manufactures, molt per sota de la caiguda esperada, que era de 45,7. A Europa, les dades de manufactures no s'han vist afectades encara, però la previsió és que l'activitat es freni amb força al març.

A més, el Banc del Japó (BoJ) ha afirmat aquest dilluns que està examinant detalladament les possibles derivacions del brot de coronavirus i, mitjançant un comunicat d'emergència, s'ha compromès a aportar àmplia liquiditat en vista dels senyals d'incertesa als mercats financers globals. Per part seva, el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha subratllat que el Consell de Govern de l'autoritat monetària està "preparat" per a ajustar tots els seus instruments si l'expansió del coronavirus acaba afectant la inflació.

A més, el Brexit també tornarà a ocupar un lloc destacat a la ment dels inversors, ja que s'inicia una nova ronda de negociacions entre Brussel·les i Londres per definir la futura relació comercial del país amb la Unió Europea (UE) després del divorci.

En altres mercats, el petroli Brent repunta un 1,7%, fins a 50,54 dòlars, davant la previsió d'una retallada addicional de producció per part de l'OPEP. A més, l'unça d'or avança un 2,2%, fins a 1.602 dòlars, per la cerca d'actius refugi.

Per part seva, l'euro es revaloritza un 1%, fins a 1,1136 dòlars, en descomptar els inversors una retallada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed). Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta lleugerament fins al 0,29%.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"La volatilitat és extrema i no se'n pensa anar. Aquest matí el nostre Ibex pujava per sobre del 2%, només per tornar a caure a mitja sessió al mateix percentatge. Aquest moviment és normal després d'un 'crash' com el viscut la setmana passada i aquesta volatilitat serà el pa de cada dia durant les pròximes setmanes", explica Jose María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El més normal és que estiguem a les portes d'un rebot que pot prolongar-se diverses setmanes, amb les seves caigudes importants entre mitjanes (fases de reacció). Però, d'alguna manera, l'enfonsament des dels màxims de febrer, del 15%, hauria de ser ajustat proporcionalment, de la mateixa manera que diem que dins d'una tendència alcista i després de pujar amb força necessitem que els preus corregeixin. Acció-fase de reacció", afegeix aquest expert.

"I el més normal és que, després d'un rebot més o menys sostingut en el temps, arribin les correccions una altra vegada amb objectiu de caiguda als mínims de l'actual fase correctiva. Al més curt termini tenim un important suport en la zona dels aproximadament 8.500 punts, que és per on passa la recta suport que uneix els mínims creixents de desembre de 2018 i del passat mes d'agost", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador