ep un medico militar atiende a un paciente enfermo de coronavirus en la unidad de cuidados
Xinhua

El mercat de les divises vacil·la davant la crisi rampant del coronavirus, que s'escampa sense treva fora de la Xina, causant danys a les borses mundials davant la creixent incertesa que provoca la malaltia. Als afectats a la Xina, Corea del Sud i l'Iran, se sumen els casos a Itàlia, que ja són 325, i ara també Espanya. L'euro, en canvi, sembla no immutar-se i deixa un màxim de dues setmanes contra el dòlar, ja que els inversors han deixat de considerar que l'economia dels EUA sigui immune als danys que la situació sanitària causa a l'economia mundial.

Els operadors tampoc no es refugien en massa al ien, com caldria esperar, ja que el Japó és un altre dels països on la malaltia fa estralls al creixement i fugen en massa del dòlar australià, molt correlacionat amb l'economia xinesa, que ha marcat un nou mínim d'11 anys i canvia de mans a 0,657 dòlars contra el 'bitllet verd', preus que no havíem vist des de març de 2009.

Pel que fa a l'euro i la lliura, segueixen dominats per l'ànim canviant dels mercats, i es mouen de manera erràtica, encara que en general mantenen una línia alcista, sense brillar. El dòlar canadenc, vinculat al petroli, cau amb força. Els experts avisen que el dòlar podria canviar de rumb durant les pròximes hores, després de sis mínims no vists des del 12 de febrer contra la moneda única molt aprop dels 1,09 dòlars. El declivi recent obeeix a les expectatives que la Reserva Federal (Fed) anunciï majors estímuls, amb tota probabilitat una retallada de tipus, pel coronavirus, però durant les últimes hores s'han reduït les esperances d'un moviment del banc central.

A mesura que la malaltia va començar a estendre's ràpidament cap a l'Orient Mitjà i Europa, alguns inversors van deixar de considerar que l'economia dels EUA en fos immune, i van començar a apostar que la Fed es veuria obligada a reduir les taxes d'interès per donar suport a l'economia. Però el vicepresident de la Fed, Richard Clarida, va dir el dimarts que el banc central va monitorar l'impacte de l'epidèmia en l'economia dels Estats Units, però encara és massa aviat per a determinar si requeriria un canvi en la política monetària.

Noticias relacionadas

contador