ep billetes de 5 dolares
picture alliance / dpa - Archivo

El dòlar avança davant de tots els seus rivals aquest divendres, gràcies a la benzina que les paraules del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, d'aquest dijous, han catapultat els rendiments del deute als EUA, tant als bons de 5 com en els de 30 anys, fet que va provocar una fugida dels inversors cap a la seguretat de la moneda nord-americana. En conseqüència, l'índex del dòlar va recuperar gran part de les pèrdues de mitja setmana i el ral·li de l'euro de dijous s'ha vist capat. El iuan és de les monedes que s'exerceix pitjor a Àsia i el ien segueix als seus mínims de 20 anys.

  • 1,0718$
  • 0,22%

L'índex del dòlar va caure per sota dels 100,00, però va revertir les caigudes i va pujar un 0,30% fins als 100,63, on roman aquest divendres. La reacció a la promesa d'una pujada de tipus al maig del 0,5% i a l'anticipació de més pujades de 50 punts bàsics en mesos successius ha donat ales a l'índex que mesura la moneda nord-americana contra sis divises i l'anàlisi tècnica suggereix que “el suport es troba ara als 99,80 i després, entre 99,40 i 99,55, mentre que la resistència inicial es manté a la zona de 101,00”, comenta Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

L'euro i la lliura esterlina van protagonitzar aquest dijous fortes pujades intradiàries, i l'euro/dòlar va arribar al cim de la resistència dels 1,0950 dòlars. Els comentaris de Jerome Powell, de to agressiu, han frenat els repunts respectius i han provocat petites pèrdues intradia en les dues divises. L'euro va tancar un 0,22% per sota dels 1,0830 dòlars, i la lliura/dòlar va acabar un 0,33% per sota dels 1,3025 dòlars. Aquest divendres, la moneda comunitària es canvia de mans al voltant dels 1,0850 dòlars i el cable opera amb pocs canvis.

"L'euro/dòlar encara corre el risc de tancar per sota dels 1,0800 dòlars en termes setmanals, xifra que suposaria un desenvolupament tècnic molt negatiu. Només un tancament per sobre dels 1,0950 dòlars reduiria aquest risc. Així mateix, la lliura/ dòlar va fracassar davant la resistència dels 1,3100 dòlars i podria tornar a provar el suport dels 1,2975 dòlars”, indica Halley.

Els iuans xinesos, tant el de la Xina continental (CNY) com el de Hong Kong (CNH), han tornat a caure amb força durant la nit, i el CNH s'ha vist especialment pressionat, ja que els inversors internacionals el van utilitzar com a indicador de la preocupació pel creixement de la Xina. El dòlar/iuan continental ha pujat un 0,50% fins als 6,4500 iuans durant la nit, i ha guanyat un altre 0,30% fins als 6,4700 iuans a Àsia, malgrat la fixació neutral del Banc Popular de la Xina. "L'acció dels preus aquesta setmana suggereix que els diners estrangers que abandonen els mercats d'accions i bons de la Xina corre el risc d'esdevenir una allau", indica Halley.

La caiguda brusca del iuan durant la nit ha augmentat la pressió sobre les divises asiàtiques, que ara s'enfronten als vents en contra de la desacceleració de la Xina, la debilitat del iuan i la pujada dels tipus d'interès als EUA.

El dòlar/ien ha pujat un 0,39% fins als 128,38 iens durant la nit, ja que els rendiments dels Estats Units han tornat a pujar. A Àsia, es manté estable als 128,45 iens.

Noticias relacionadas

contador