japanese yen jpy

El ien ha continuat estirant els mínims de 20 anys contra el dòlar, enmig d'una tremenda pressió baixista per a la divisa nipona, tossuda per la política monetària ultra laxa del Banc del Japó (BoJ) i l'enorme divergència amb la Reserva Federal dels EUA (Fed). Aquest dimecres ha superat els 129,00 iens contra el dòlar fins al nivell més baix des del 25 d'abril del 2002, en 129,40 iens, des d'on s'ha recuperat fins als gairebé 128,00 iens. Contra l'euro, ha tocat gairebé 140,00 iens, nivells no vists des de finals d'agost del 2015.

  • -
  • -

Els moviments es van produir després que el BoJ anunciés dimecres que oferiria comprar una quantitat il·limitada de bons de l'estat japonès a 10 anys al 0,25%.

Tot i que dimarts va tancar per sota dels 129,00 iens, la moneda va encadenar 13 jornades consecutives de caigudes, la ratxa de pèrdues més llarga des que les dades de preus de Bloomberg van començar a registrar-se el 1971, destaquen els experts de MUFG. "Els operadors de divises lluiten per seguir el ritme de l'acció del preu del ien", comenta Jeffrey Halley, analista d'Oanda. "La pujada dels tipus d'interès a nivell mundial és un impuls imparable per als llargs del dòlar/ien, i els preus de les matèries primeres són un altre factor", comenta l'expert.

Tot i que l'objectiu d'inflació del Banc del Japó està en primer pla, una altra lògica per a l'estabilitat dels tipus és la sostenibilitat del deute públic. En general, el consens dels grans bancs de divises veu el dòlar/ien en 130-135 iens a curt termini, assegura Halley.

"La intervenció de les autoritats és poc probable", creu l'expert i en aquest moment els EUA podria preferir la fortalesa del dòlar per combatre la inflació al seu país. Amb tot, el dòlar/ien ha patit un petit repunt després de conèixer-se que la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, mantindrà una reunió bilateral amb el ministre d'Economia japonès, Shunichi Suzuki, en paral·lel a la reunió de ministres de finances del G-20 a les properes 24 hores.

Tot i això, destaquen els analistes que la política del Banc del Japó és molt més rellevant per a l'encreuament de divises. "La política monetària global relativa segueix tenint un impacte material a tots els mercats. L'incessant repunt del dòlar/ien és la personificació de la política monetària relaxada del Japó en relació amb la resta del món", subratlla l'expert d'Oanda.

"La mesura que el dòlar/ien segueixi baixant des dels màxims de 20 anys depèn d'un gir dur del Banc del Japó a la reunió del 28 d'abril", comenta Halley. No obstant, els comentaris recents del banc central no suggereixen que es produeixi un canvi en la reunió de la setmana que ve.

Noticias relacionadas

contador