euro 20221006182616

El dòlar ha arrencat una nova setmana amb fermesa, ja que la solidesa del mercat laboral nord-americà va reforçar les apostes per la pujada dels tipus d'interès, mentre els operadors es preparen per a les dades d'inflació dels Estats Units, que s'espera que mostrin una inflació persistentment alta. L'anunci del Banc d'Anglaterra de noves mesures de liquiditat no ha donat vigor a la lliura aquest dilluns, que ha marcat mínims mensuals a prop dels 1,10 per dòlar.

  • 1,0716$
  • 0,21%

El banc central britànic ha anunciat que introduirà més mesures per garantir un "final ordenat" del seu programa de compres el 14 d'octubre, incloent-hi l'augment de la mida de les subhastes diàries per permetre un marge de maniobra per a les compres de gilts (bons del estat a llarg termini) abans de la data límit del divendres. El final d'aquestes mesures és garantir l'estabilitat financera al Regne Unit.

La feblesa de la lliura, però, arriba de la mà de l'auge del dòlar després que la desocupació als Estats Units caigués inesperadament al mes passat, segons les xifres de divendres, i es preveu que les dades d'inflació que es publicaran dijous mostrin una inflació general del 8,1% interanual. La inflació subjacent, preferida pels responsables polítics, augmentarà fins al 6,5%.

L'euro va caure per sota dels 0,98 dòlars divendres i es s'ha situat per darrera vegada als 0,9733 dòlars aquest dilluns. L'índex del dòlar nord-americà es va mantenir als 112,83, després dels mínims de la setmana passada al voltant dels 110, i es va tornar a acostar al màxim de 20 anys del mes passat, 114,78.

"El dòlar nord-americà està rebent suport d'una aversió més gran al risc, cosa que reflecteix, en part, la revaloració de les expectatives de pujada de tipus de la Fed, però també certa inquietud pel conflicte d'Ucraïna", comenten els experts de MUFG. L'atac del cap de setmana per part d'Ucraïna al pont de Kertx que uneix Crimea amb Rússia amenaça la capacitat de Rússia per reabastir les seves forces al sud, i potser el més important està creuant les autoproclamades línies vermelles de Rússia en atacar regions ja annexades per Rússia.

El president Putin havia ordenat la construcció del pont per ajudar a segellar la unió permanent entre Rússia i Crimea, i l'atac es va produir només un dia després del 70è aniversari del president Putin. El mandatari rus ha qualificat l'atemptat com a "un acte de terrorisme" i es reunirà avui amb el seu Consell de Seguretat (SCRF). "Els últims esdeveniments han augmentat el risc que les tensions s'intensifiquin encara més a la regió i es nota en l'euro i la resta de divises", indiquen els analistes del banc nipó.

Noticias relacionadas

contador