• El dòlar/ien deixa màxims per damunt dels 104 iens
  • L'euro, debilitat: els mínims de juny esperen
  • La lliura també pot deixar noves pèrdues si la creació de llocs de treball supera les expectatives
Money, cash, banknotes, euros, euro ; dollars, pounds sterling. Image TaxRebate.org.uk

L'excitació dels operadors del mercat de les divises és màxima en aquesta sessió europea de divendres i reparteixen la seva atenció entre la forta demanda de dòlars que domina les operacions abans de l'informe d'ocupació dels EUA i el "flash-crash" de la lliura.

La sessió asiàtica, que habitualment no ofereix grans sobresalts, ha estat avui el lloc on la lliura s'ha dessagnat, fruit d'un error humà (fat fingers), l'escassa liquiditat que habitualment acompanya les hores d'Àsia i les tensions del Brexit . Aquest fet inesperat ha posat els nervis dels operadors a prova i s'han llançat a la compra de dòlars, principalment contra l'euro i el ien.

Si a més sumem les expectatives que el mercat laboral dels EUA mostri senyals de bona salut i que això augmenti les possibilitats que la Reserva Federal dels EUA (Fed) apugi tipus al desembre, el resultat és que la moneda única opera molt a prop dels 1,1100 $. En l'obertura europea, l'euro/dòlar ha començat a perforar a la baixa l'important suport en els 1,1120 $ "i per sota esperen els mínims de juny als 1,09108", indica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

L'euro/dòlar ha començat a perforar a la baixa l'important suport en els 1,1120 $ "i per sota esperen els mínims de juny als 1,09108"

"A no ser que les nòmines no agrícoles mostrin una creació d'ocupació per sota dels 150.000 llocs de treball i els guanys per hora defraudin el mercat, que espera un increment del 0,3%, l'informe d'ocupació d'aquest 7 d'octubre donarà suport a la pujada de tipus de la Fed al desembre", assegura Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

Les possibilitats que el banc central endureixi la política econòmica a finals d'any estan ara en un 63%, segons el consens de mercat, i no hi haurà canvis tret que "la creació d'ocupació pugi per sobre dels 250.000 nous treballs", segons Kathy Lien. Tot i amb un informe del mercat laboral positiu, "les autoritats monetàries i els inversors no posaran tota la carn a la graella ja que no creuran que hi hagi una continuïtat del 'momentum", assegura Lien.

EL IEN I LA LLIURA

Per aquesta raó, l'experta creu que el dòlar/ien experimentarà el típic efecte "compra amb el rumor, ven amb les notícies" després d'una ràpida pujada inicial que podria portar el bitllet verd als 105 iens".

Un informe d'ocupació que superi el consens de mercat en els 172.000 nous llocs de treball creats al setembre, també afectarà la vulnerable lliura, que podria experimentar noves caigudes en la sessió dels EUA, explica Lukman Otunuga, analista d'FXTM. "L'ansietat sobe el Brexit està tan fortament arrelada en la divisa britànica que romandrà deprimida per molt de temps i deixa els preus molt vulnerables", assegura l'expert.

contador