• La divisa britànica visita nous mínims de 1985 contra el dòlar
  • L'euro/lliura cau a nivells d'octubre de 2009
libra 630 inglaterra uk pound

El gran enfonsament de la lliura ha arribat abans del previst. La forta pressió venedora a la qual s'ha vist sotmesa la moneda britànica, pels temors al voltant d'un Brexit dur, s'ha acarnissat en el canvi de la divisa contra el bitllet verd que s'ha desplomat fins a nivells propers als 1,1840 dòlars i fins a gairebé 0,93 euros.

El desastre s'ha produït poc abans de l'obertura del Nikkei, quan una combinació entre titulars sobre el Brexit, ansietat entre els operadors i "fat fingers" -com es coneix els errors dels brokers en l'argot del mercat- ha deixat preus per sota dels 1,12 dòlars en algunes plataformes de trading.

Oficialment l'excusa és que han fallat els algoritmes

La situació ha durat cosa d'uns segons i la moneda britànica de seguida ha remuntat fins als 1,2500 $, però es manté per sota d'aquest important nivell de suport abans de l'obertura de la sessió europea. "Oficialment l'excusa és que han fallat els algoritmes", explica l'equip d'analistes de Rabobank i afegeix: "Una explicació que és la nova i tecnològica versió de 'fat fingers".

Gràfic intradiari de l'euro/lliura

"Sembla que els algoritmes estan darrere de l'escassa liquiditat que ha refermat contra la lliura", ha explicat un operador del Banc d'Nord Amèrica a Reuters. "No hi ha cap raó perquè la lliura s'hagi tornat tan boja ... Han estat uns minuts d'infart", ha relatat.

L'expert en divises Ashraf Laidi culpa també a l'escassa liquiditat del mercat que habitualment es produeix en la sessió asiàtica. "No dic que no sigui degut a un error humà, però no és l'únic factor". També explica Laidi que les últimes sis setmanes "hem assistit a les reaccions de la lliura davant l'escalada de declaracions entre l'Executiu britànic i els dirigents de la Unió Europea (UE) sobre com han de ser les negociacions de la sortida de Gran Bretanya de la Unió".

EL REREFONS POLÍTIC

De fet, en aquesta ocasió, els responsables estan del costat de la Unió Europea (UE). La resposta a les declaracions de la primera ministra britànica sobre un "Brexit dur" han arribat de la mà del president de França, François Hollande, que ha dit que la UE s'ha de mantenir "ferm" davant el Regne Unit, informa Reuters. "Almenys aquesta vegada no cal culpar el Govern britànic del desastre, un fet que reconforta, encara que sigui mínimament, en un mercat absolutament inundat per la lliura", expliquen els experts de Rabobank.

Però l'altre costat del Canal de la Mànega, Theresa May ja havia posat als mercats en suspens amb els seus missatges als "Vint" sobre que el Brexit és una revolució silenciosa i que encara queden unes dures negociacions.

El següent destí per a la lliura/dòlar són els mínims de 1985, que també ho són dels últims 45 anys, en els 1,05 $

També havia "disparat" contra el Banc d'Anglaterra (BoE), criticant l'impacte d'una política monetària flexible. Els envits de la primera ministra havien deixat la moneda del país en una precària posició i exposada a atacs especulatius.

La incertesa política no afluixarà els pròxims mesos, de fet és més que probable que els nervis en els mercats i la volatilitat augmentin la vulnerabilitat de la lliura contra els seus principals rivals. Si es confirma en tancaments un trencament dels 1,25 dòlars, el següent destí per a la lliura/dòlar són els mínims de 1985 -que també ho són dels últims 45 anys- en 1,05 dòlars.

El brusc retrocés experimentat per la lliura representa la major caiguda respecte al dòlar des del descens de l'11% registrat el passat 24 de juny, coincidint amb la notícia la victòria del 'Brexit' en el referèndum del Regne Unit sobre la UE.

ANÀLISI TÈCNICA

Per ara, la moneda britànica sembla voler consolidar les seves fortes pèrdues al voltant dels 1,2400 $. Michael Hewson, analista de CMC Markets, creu que perquè el preu s'estabilitzi, ha d'assolir el nivell dels 1,2850 $.

No obstant això, la jornada d'aquest 7 d'octubre comporta altres riscos: la publicació de les dades sobre el mercat laboral dels EUA. Un iinforme d'ocupació que superi el consens de mercat en els 172.000 nous llocs de treballn els 172.000 nous llocs de treball creats al setembre, també afectarà la vulnerable lliura, que podria experimentar noves caigudes en la sessió dels EUA, explica Lukman Otunuga, analista d'FXTM. "L'ansietat sobe el Brexit està tan fortament arrelada en la divisa britànica que romandrà deprimida per molt de temps i deixa els preus molt vulnerables", assegura l'expert.

Pel que fa a l'euro/lliura, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía explica que ja "advertíem que l'encreuament euro/lliura es trobava atacant la resistència dels 0,88. Doncs bé, durant la sessió asiàtica hem assistit a un enfonsament de la divisa britànica que ha arribat a depreciar-se un 5% contra l'euro". Per sobre d'aquest nivell, l'expert no descarta "la tornada als nivells màxims assolits al desembre de 2008 en els 0,98045. Evidentment estem parlant d'un potencial objectiu de mitjà termini, però sense cap dubte és objectiu probable a tenir en compte".

Gràfic euro/lliura

Euro/Libra

contador