ep presidente estados unidos donald trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, en un discurs televisat en horari de màxima audiència emès aquest dimarts a la nit, va tornar a defensar el mur a la frontera amb Mèxic i per a això va fer servir múltiples exemples de nord-americans presumptament assassinats per immigrants il·legals.

Els líders demòcrates del Congrés, Nanci Pelosi i Chuck Schumer, van respondre immediatament als comentaris de Trump, denunciant l’ús per part d'aquest d'un llenguatge fosc i demanant de nou que el govern es reobri.

Donald Trump no va declarar una situació d'emergència nacional, tal com s'havia especulat, mentre que els líders demòcrates van repetir la seva postura i van reclamar que el govern s'obrís però van negar els fons per al mur fronterer. El tancament parcial del govern nord-americà dura ja gairebé tres setmanes.

El discurs de Trump va començar amb la descripció d'una "crisi humanitària" que havia posat en perill els nens, però finalment va donar un gir i es va radicalitzar, segons destaquen aquest dimecres els mitjans internacionals. L'última part va incloure descripcions detallades dels assassinats presumptament comesos per immigrants il·legals, que ell havia esmentat anteriorment en mítings de campanya molt més estridents.

"A Califòrnia, un veterà de les Forces Aèries va ser violat, assassinat i colpejat fins a la mort amb un martell per un estranger il·legal amb un llarg historial criminal", va dir Trump en el seu discurs des del despatx Oval al poble nord-americà.

"A Geòrgia, un estranger il·legal va ser acusat recentment d'assassinat per matar, decapitar i desmembrar el seu veí. A Maryland, els membres de la colla MS-13 que van arribar als Estats Units com a menors no acompanyats van ser arrestats i acusats l'any passat després d'haver apunyalat i colpejat cruelment una nena de 16 anys", va afegir Trump.

Pelosi i Schumer van denunciar l'alarmisme del discurs de Trump i van qualificar el mur d'innecessari per abordar la qüestió de la seguretat fronterera.

"El president ha triat la por. Volem començar amb els fets", va dir Pelosi que va argumentar que Trump està rebutjant les propostes bipartidistes per posar fi a l'actual paralització parcial del govern per la seva "obsessió per obligar els contribuents nord-americans" a pagar per "un mur que sempre va prometre que Mèxic pagaria".

El president nord-americà també va destacar en el seu discurs la violència a la qual s'enfronten els immigrants durant el seu viatge per arribar als Estats Units. "Una de cada tres dones són agredides sexualment durant el perillós viatge a través de Mèxic. Les dones i els nens són les majors víctimes. Aquesta és la tràgica realitat de la immigració il·legal a la nostra frontera", va subratllar.

Noticias relacionadas

contador