capitol congreso eeuu

Els demòcrates han aprovat aquest dijous un projecte pressupostari a la Cambra de Representants dels Estats Units per acabar amb el tancament parcial de l'Administració, que es troba en el seu tretzè dia, i han ignorat així les exigències del president, Donald Trump, sobre el finançament del mur fronterer.

La Casa Blanca havia emès prèviament una amenaça de veto contra les dues parts de la legislació, cosa que no ha dissuadit els demòcrates a l'hora de sotmetre el projecte a votació.

Es tracta del primer dia en què el govern nord-americà s'enfronta a un Congrés dividit des que Trump va assumir el càrrec el gener de 2017 atès que el Partit Demòcrata va recuperar la cambra baixa en les eleccions legislatives celebrades el passat mes de novembre. Els republicans, per la seva banda, conserven la majoria al Senat.

El tancament d'una quarta part del govern federal afecta uns 800.000 treballadors. Aquesta paralització ha estat provocada per la demanda de Trump d'invertir 5.000 milions de dòlars necessaris per construir un mur a la frontera amb Mèxic, una mesura que ha estat rebutjada pels demòcrates.

Els demòcrates han assumit aquest dijous el control de la Cambra de Representants i han procedit a elegir Nancy Pelosi com a presidenta de l'organisme.

El paquet pressupostari dels demòcrates, dividit en dues parts, inclou un projecte de llei per finançar el Departament de Seguretat Nacional a nivells actuals fins al 8 de febrer, la qual cosa destinaria 1.300 milions de dòlars per a tanques frontereres i 300 milions per a altres articles de seguretat.

La segona part finançaria les altres agències federals que ara no compten amb fons -incloent-hi els Departaments d'Agricultura, Interior, Transport, Comerç i Justícia- fins al 30 de setembre, el final de l'actual any fiscal.

"No farem un mur. No té res a veure amb la política. Té a veure amb què un mur és una immoralitat entre els països. És una vella forma de pensar. No és rendible", ha asseverat Pelosi.

El líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, ha assegurat que la legislació demòcrata no té futur al Senat i l'ha qualificat de "teatre polític, no legislació productiva". "No perdem el temps", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador