ep tubosacero
TUBACEX

Les últimes paraules del president dels EUA, Donald Trump, sobre el mur amb Mèxic li han anat bé a ArcelorMittal i Acerinox en borsa. Les acereres de l'IBEX 35 pugen aquest dimarts més d'un 1% després que el mandatari republicà hagi proposat que el mur que s'aixequi a la frontera sigui d'acer i no de ciment, ja que considera aquest material "fort i menys molest" per la vista.

  • 9,96€
  • -0,30%
  • 23,82€
  • 0,04%

Aquestes declaracions tenen un propòsit. Amb elles Trump pretén convèncer els demòcrates perquè donin suport al pressupost per construir el mur, en un intent per acabar amb el tancament parcial del govern (concretament, el 25% de l'Administració) que es manté des de finals de desembre i que el mateix president dels EUA ha dit que no acabarà fins que no hi hagi acord sobre el mur amb Mèxic. "Si no els agrada el ciment, ho farem d'acer", va dir Trump a la premsa a la Casa Blanca.

I la possibilitat que finalment sigui aquest material l'elegit per a la construcció del tan polèmic mur està impulsant les acereres en borsa. ArcelorMittal se situa al capdavant de l'IBEX, amb una pujada de més de l’1,5%, mentre que Acerinox també registra un avanç superior a l'1% aquest dimarts.

"El construirem d'acer. Serà menys molest i més fort i podrem utilitzar les nostres grans companyies per fer-ho. Així que farem una barrera d'acer i això ens donarà una gran força a la frontera", va escriure Trump en Twitter més tard.

L'objectiu de Trump és que els demòcrates, que tenen majoria a la Cambra baixa després de les legislatives del passat mes de novembre, donin el seu vistiplau a la inclusió d'una partida de més de 5.000 milions de dòlars en el projecte de pressupost per finançar el mur. La falta d'acord ha provocat el tancament de govern més llarg de la història: més de 800.000 funcionaris federals des del 22 de desembre estan sense rebre la seva paga.

Des de la Casa Blanca defensen que el canvi per part de Trump respecte al material amb què es construirà el mur pot ser la clau per avançar en les negociacions amb els demòcrates. "Si renúncia a construir un mur de ciment per reemplaçar-lo per una tanca d'acer perquè els demòcrates puguin dir que ja no està construint un mur, això ens hauria de fer moure'ns a la direcció adequada", ha dit Mick Mulvaney, cap de personal de la Casa Blanca en funcions, segons recull El País. "Si això no és una indicació del desig del president de posar fi i resoldre aquest assumpte no sé què ho és", ha conclòs.

Tot i que els demòcrates creuen que les diferències sobre el mur no justifiquen que es mantingui el tancament del govern. Trump ha amenaçat de mantenir aquesta situació "mesos o fins i tot anys", fins que hi hagi acord. I també ha amenaçat amb declarar la situació d'emergència nacional per poder aixecar la barrera antiimmigració a la frontera amb Mèxic: "Podem anomenar-lo una emergència nacional. No ho he fet. Puc fer-ho i construir-lo molt ràpid. És una altra forma de fer-ho", ha amenaçat.

CAPOT DE BRUSSEL·LES

De moment, les que estan guanyant amb la situació són les acereres. I no només les espanyoles. L'alemanya ThyssenKrupp també puja aquest dimarts un 0,6%. A més, l'avanç també guarda relació amb la decisió de Brussel·les. Segons recollia aquest dilluns Europa Press, la Comissió Europea ha notificat a l'Organització Mundial del Comerç (OCM) la intenció del bloc d'imposar aranzels definitius del 25% a les importacions de 26 categories de productes d'acer de tercers, quan superin un límit determinat, per salvaguardar els productors europeus i frenar el desviament d'exportacions d'acer al mercat europeu arran de l’aranzel del 25% a l'acer imposat per l'Administració de Donald Trump. Aquesta mesura substituiria les mesures provisionals que s'apliquen des de juliol.

Els experts de Bankinter recorden que les mesures provisionals de Brussel·les "tenien un termini màxim de 200 dies", i per això s'han impulsat ara mesures definitives. "A l'espera de conèixer el detall de la seva aplicació (quotes totals o per països, etc.) la confirmació d'aquestes mesures hauria de contribuir a l'estabilització i millora de la visibilitat del mercat europeu durant els propers mesos, que ha patit un fort increment de les importacions l'any passat". Creu que si es confirma, seran "bones notícies" per a les companyies del sector a Europa com ara Acerinox i ArcelorMittal.

Noticias relacionadas

contador