• El president afirma que Rússia no hauria ocupat Crimea sota el seu mandat
l-ue-exclut-la-renegociation-de-l-accord-de-paris-que-reclame-trump

Donald Trump ha aconseguit el que perseguia. Europa augmentarà la seva contribució al pressupost de defensa de l'OTAN i arribarà a un nivell de despesa superior al 2% del PIB durant els pròxims anys, ha assegurat el president nord-americà després de dos dies de reunió amb la resta de membres de l'Organització.

"Hi ha un gran esperit en aquesta sala. El compromís amb l'organització és total, l'OTAN no ha gastat tants diners", ha declarat el republicà, que ha explicat la seva confiança que membres influents com Alemanya, França o el Canadà compleixin les seves promeses per convertir l'organisme en una "màquina ben greixada".

Preguntat sobre la possibilitat d'abandonar el Tractat, el president ha reafirmat la lleialtat de la seva Administració a una causa de gran importància per al seu país, malgrat que "la Unió Europea no ens tracti de manera correcta al terreny comercial". No obstant això, Trump ha mantingut el seu to amenaçador en assegurar que la marxa dels EUA de l'OTAN seria possible sense l'aprovació del Congrés i tan sols amb el seu ordre.

"TANT DE BO ALGUN DIA PUTIN SIGUI EL MEU AMIC"

L'agenda política de Trump no acaba aquest dijous a Brussel·les. Theresa May l'espera avui mateix a Londres per conèixer l'opinió del president sobre el Brexit i les tenses negociacions que les illes mantenen amb el bloc europeu. Però la gran cita l'espera dilluns que ve. A Hèlsinki coneixerà Vladímir Putin.

"Putin és un competidor, no és el meu enemic. No el conec tan bé com per dir-li amic. Tant de bo algun dia el pugui anomenar amic", ha reconegut el republicà. Una cimera que reunirà els dos líders per primera vegada des que Trump arribés a la casa Blanca i que el Kremlin ha catalogat com a "extremadament necessària".

Fonts de l'Administració nord-americana van expressar la passada setmana al rotatiu The Washington Post la seva preocupació per la recent suggeriment del president dels EUA de trobar una solució per a la crisi d'Ucraïna i Síria. Una intenció que podria passar per reconèixer la sobirania russa sobre el territori de Crimea. No obstant això, Trump ha recordat a la premsa que l'ocupació va passar sota el mandat de Barack Obama. "Jo no ho hauria permès", ha asseverat.

Noticias relacionadas

contador